Blogolj!

Elképzelhetetlenül messze van a Naprendszer legtávolabbi törpebolygója

Dorogi László
A csillagászok éppen ezért végtelenül kreatív módon Messzének keresztelték. Az objektum tulajdonképpen egy jéggömb, 18 milliárd kilométerre a Naptól.

Hát ez tényleg jó messze van. Na de hogy és kik találtak rá? Először a hawaii Mauna Kea csúcsán felállított Subaru távcsővel vette észre a Farout (Messze) néven emlegetett 500 kilométeres jéggömböt Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet munkatársa. Egyébként nem is baj, hogy ilyen találó nevet aggattak rá, ugyanis hivatalosan 2018 VG18-ként tartják számon az objektumot.
Sheppard észlelését nem sokkal később egy chilei obszervatóriumból is megerősítették, de a becsült távolságán és méretén kívül nem sokat tudunk egyelőre a törpebolygóról. Arra, hogy jég található a felszínén, rózsaszín árnyalata utal, ez az első objektum, amely több mint száz csillagászati egységnyi távolságra van a Naptól. Hogy értsük: egy csillagászati egység a Föld és a Nap közötti átlagos távolság, ami nagyjából 150 millió(!) kilométer.
A tudósok úgy saccolják, hogy a Farout 1000 földi év alatt tesz meg egy kört a Nap körül, ezért jó időbe beletelik majd, mire bemérik a pályáját. 
Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66510/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?