Blogolj!

Mennyit számít, hogy egyre vastagabbak a növények levelei?

Chopi

  

A növények nagy része egyre vastagabb levelet növeszt a légkör egyre magasabb széndioxid szintje következményeképpen.

  

fotó: Pixabay

 

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint ennek komoly következményei lehetnek, ugyanis azt fedezték fel, hogy a vastagabb levelű növények kevésbé hatékonyan kötik meg a levegőben lévő széndioxidot, ezáltal tovább súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait.

 

A Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint ez az információt csökkenti a növények által végzett globális széndioxid-csökkentés hatékonyságát, így befolyásolja az évszázad további részére várható magas légköri szén-dioxidszinttel operáló globális klímamodelleket.

 

Méréseik szerint ennek hatására évente mintegy 5,8 petagrammnyi, vagyis 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben. Ez az adat megközelíti azt a mennyiséget, mely egy év alatt az ember által generált fosszilis üzemanyag-kibocsátással a légkörbe kerül: 8 petagrammot, azaz 8,8 milliárd tonnát – ismerteti a tanulmányt a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

 

„A növények rugalmasak és reagálnak a különböző környezeti feltételekhez. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra”

– mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.

  

Azt még nem tudják a tudósok, miért vastagszik meg a növények levele a légköri szén-dioxidszint emelkedésével, azonban a reakciót számtalan különböző faj esetében dokumentálták – fáknál és fűterményeknél, például búzánál, rizsnél és burgonyánál is.

 

A levél akár harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömegéhez viszonyítva és megváltoztatja a növény aktivitását – a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást.

 

A növények környezetük döntő befolyásolói. Nélkülük nem lenne elegendő oxigén a Föld légkörében a lélegzéshez.

 

Forrás: MTI

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66460/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?