Blogolj!

A bolygó, ami lassan, de biztosan elpárolog

Ha még nem volt ismerős a Gliese 3470b nevű bolygó neve, akkor most ismerkedjünk is meg vele. Ez az az égitest, ami szokatlan gyorsasággal veszíti el légkörét.

Ezt még a csillagászok is lehetetlennek tartották, viszont most már van magyarázat is a szokatlan jelenségre.

A Naprendszeren kívüli bolygóknak (exbolygóknak) van egy bizonyos csoportja, amit „forró Neptunuszokként” emlegetnek. Ezek a bolygók akkorák, mint a Neptunusz, csillagjukat 1-2 nap alatt kerülik meg, és elég zord körülmények uralkodnak rajtuk, ugyanis felszíni hőmérsékletük meghaladja a 900 fokot, az erős sugárzás hatására pedig a légkörükben lévő hidrogén egyszerűen elpárolog. A majdnem négyezer exbolygó közül csak nagyon kevés forró Neptunusz van.

A Gliese 3470b vizsgálatai alapján arra jutottak a szakemberek, hogy számos bolygó esetében sokkal gyorsabb lehet az atmoszféra-vesztés, mint ahogy eddig gondolták. A folyamat alapján pedig a forró Neptunuszokból egy idő után mini Neptunuszok lesznek, amikből sok van a világűrben.

De nem csak a Gliese 3470b az egyetlen párolgó bolygó, mivel a Gliese 436b is hasonló utat jár be, csak sokkal lassabb a folyamat, pontosabban a Gliese 3470b esetében százszor gyorsabb a párolgás, mivel sűrűsége kisebb, mint társának, így gravitációs erejével nehezebben tudja megtartani légkörét, illetve a Gliese 436b egy sokkal hűvösebb csillag körül kering.

És bár a kutatók szerint a légkörvesztés gyorsnak mondható, ez mégis „csak” annyit jelent, hogy néhány milliárd év múlva fogja elveszíteni tömegének felét, így akár mini Neptunusszá, vagy szuperfölddé is alakulhat.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66397/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?