Blogolj!

Tudtad-e, hogy az USA egyes részein még ma is törvényes a rabszolgaság?

Dorogi László

Az 1876-ban elfogadott coloradói alkotmány második cikkelye kimondja, bárkit kényszermunkára lehetne kötelezni anélkül, hogy fizetnének neki bármilyen módon és az illető bármiféle joggal rendelkezne.

Bár az Egyesült Államok alkotmánya kimondja, hogy az államban 1876. július elseje óta nem létezik többé a rabszolgaság vagy a nem önkéntes szolgálat, ha büntetési formáról van szó, mégis ítélhetik a bűnöst kényszermunkára. A rabszolgaság teljes eltörlését az alkotmány 1865-ben elfogadott tizenharmadik kiegészítése mondta ki, ennek ellenére, a kényszermunka, mint büntetési forma Coloradón kívül még tizenöt másik államban létezik - egészen a mai napig.

A rabszolgaság eltörlése után sokáig azzal trükköztek az egykori rabszolgatartó államok rabszolgatartói, hogy számos egykori rabszolgát tartóztattak le és kötelezték munkára őket, ugyanolyan körülmények közé szorítva őket, mint felszabadításuk előtt.

2016-ban Colorado volt az első állam, amely megpróbálta eltörölni a büntetéssel kapcsolatos kitételt az érintett államok alkotmányából, de az akkori népszavazás során olyan rosszul fogalmazták meg a kérdést, hogy a szavazók félreértették és a szavazók 50,4 százaléka a jogi kiskapu megtartása mellett szavazott.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66351/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?