Blogolj!

Tudtad-e, mik azok az apró fehér foltok a körmödön?

Ragnar Volarus

Már gyerekkorunkban a fejünkbe verték, hogy a fehér foltok a körmünkön azt jelentik, nem eszünk elég vitamint. Persze ez is csak részben igaz. De jó eséllyel ezzel rávettek minket, hogy nekiálljunk megenni a finomfőzeléket és a spenótot. De a körmön lévő fehér pöttyök nagyon sok mindentől kialakulhatnak. Egyrészt valóban lehetnek a vitaminhiány jelei is, de kialakulhat trauma, sérülés, fertőzés, mérgezés miatt is.

A köröm anyagát a tövénél található mátrixsejtek termelik. A körömtest alsó felszínén hosszúkás lécek vannak, amelyek az irharéteg kitüremkedéseibe illeszkednek. A köröm szövete két rétegből áll, a felső réteget elszarusodott sejtek alkotják, a mélyebb réteg a körömcsíra, ez küldi a hámléceket a körömágy irhalécei közé.

Viszont ezt a cseppet sem egyszerű feladatot, azaz a köröm keletkezési folyamatát elég sok minden összezavarhatja. Ezek lehetnek különböző sérülések, tápanyaghiány vagy anyagcserezavarok, sőt akár egyes gyógyszerek is. Ekkor a szaruanyag másképp épül fel, szerkezete megváltozik, apró léghólyagocskák alakulnak ki.

A fehér pöttyök tehát valójában apró, szaruba záródó légbuborékok. A jelenséget tudományosan leukonychiának nevezik. A vitaminhiány szintén okozhatja - leginkább a cinkhiány -, de ha túl kevés szervezetünkben a kalcium vagy B6-vitamin, akkor is feltűnhetnek körmünkön a fehér foltok. Ha a fehérjében szegény táplálkozás hívei vagyunk, szintén nem kell meglepődni, és egyes gyógyszerek is okozhatják. 

Gyógyítani nem lehet, vagyis ha a fehér foltok megjelennek a körmünkön, akkor nincs más választásunk mint türelmesnek lenni, és megvárni, míg lenő.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66204/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?