Blogolj!

Marsi szelfi, de nem Anikótól

Dorogi László

Elkészítette első szelfijét az amerikai űrkutatási hivatal InSight névre hallgató robotgeológus űrszondája a Marson. Nagyon menő!

Persze a szelfi alatt itt most ne a klasszikus értelemben vett emberi fejet ábrázoló önfotót értsük, hiszen az űrszondával nem utaztak emberek a vörös bolygóra. A tizenegy képkockából összeállított felvételen egyébként a leszálló egység napelemei, valamint műszerei láthatóak.

Az űrszonda éppen két hete landolt a Marson, elsődleges feladata pedig nem lesz más, mint hogy megmérje és elemezze a marsrengések okozta rengéshullámokat, feltérképezze a bolygó belső szerkezetét, megmérje a bolygó hőmérsékletét, valamint, hogy a bolygó magjának összetételéről és szerkezetéről részletes információkat gyűjtsön. A NASA tudósai 22 helyszínből választották ki a landolás helyét, az Elízium-síkságot, amely egy sík térség a marsi egyenlítőtől északra.

A misszió kutatói első ízben kaptak teljes képet az űrszonda "munkahelyét" képező, kisebb szobányi területről is, amely közvetlenül az űreszköz előtt terül el. Ez a kép mozaik, amelyet 52 fotóból állítottak össze.

A következő hetekben a kutatók és mérnökök feladata az lesz, hogy meghatározzák, pontosan hova helyezze le a műszereit az űrszonda ezen a területen.

Miután kijelölték a szeizmométer és a fúrást végző robot helyét, a szakemberek utasítják az űrszondát, hogy robotkarjával óvatosan helyezze el a műszereket a talajon. Mindkét eszköz talajszinten működik a legjobban, ezért fontos, hogy ne kerüljenek nagyjából 1,3 centiméternél nagyobb kövekre.

"Rendkívüli biztonságot jelent a műszereink számára, hogy ezen a területen szinte nincsenek kőzetek, dombok és mélyedések"

- mondta Bruce Banerdt, a misszió egyik vezető kutatója.

Az egymilliárd dolláros (286 milliárd forint) amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi kőzetbolygója, köztük a Föld is.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66209/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?