Blogolj!

Így tesz csodát az aggyal egyetlen pohár narancslé!

Pintér M. Lajos

Ez itt nem a reklám, különösen nem a politikai reklám helye, de igaz, ami igaz: agytornában verhetetlen leszel, ha napi egy pohár narancslevet magadhoz veszel!

Fotó: pixabay.com

Napi egy kis pohár narancslé jelenősen csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát – az MTI friss híre szerint erre derített fényt egy nagy léptékű, hosszú távú amerikai kutatás.

A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 1986 és 2002 között kísérték figyelemmel csaknem 28 ezer amerikai férfi gyümölcs- és zöldségfogyasztását és kognitív funkcióit. A résztvevők a kutatás kezdetekor átlagosan 51 évesek voltak.

A tudósok kimutatták, hogy a napi egy kis pohár narancslét elfogyasztó férfiaknál 47 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának, a kognitív képességek romlásának kockázata azokhoz képest, akik kevesebb mint egy pohár narancslét ittak havonta. Szintén fontos megállítás, hogy a legtöbb zöldséget fogyasztó férfiaknál 34 százalékkal kisebb esélye volt az emlékezet hanyatlásának.

Kutatók szerint az áll a háttérben, hogy a gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal és tápanyagokkal, köztük antioxidánsokkal, amelyek egyértelműen segítik az agyműködést.

A Harvard Egyetem kutatója, Changzheng Yuan, a tanulmány vezető szerzője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a gyümölcslé rendszerint sok kalóriát, nagy mennyiségű gyümölcscukrot tartalmaz, nem tanácsos napi 1,2-1,7 deciliternél többet inni belőle.

Oké, vettük az adást: jóból is megárt a sok, szóval a lényeg a mértékletesség!

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66155/pics/lead_800x600.jpg
egészség,narancs,narancslé,színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?