Blogolj!

Halból ruhát? Bizarr divattrend van kialakulóban

Kenyában kitalálták azt, ami eddig nem igazán jutott eszébe senkinek: egy helyi, halalapú élelmiszereket előállító cégnél mostantól az eddig semmire nem hasznosított halbőrök is fontosak lehetnek, méghozzá a divatiparban.

Kenya nyugati részén, Kitale városban működik a halételeket gyártó Victorian Foods. Itt nagyon sok fel nem hasznosított halbőr termelődött már régóta, de most kitalálták mihez is kéne kezdeni a látszólagos hulladékkal. Mostantól ruhák, táskák és más divatcikkek készülhetnek abból, ami eddig hulladékként végezte.

A halbőrt több fázisban készítik elő ruhaipari feldolgozásra, vagyis órákig (kb 8-10 óráig) áztatják különböző oldatokban. A banán például arra jó, hogy semlegesítse a szagokat, a só pedig a megfelelő keménység elérésében segít.

A bizarr ruháknak és kiegészítőknek (kabátok, cipők, táskák) nagy sikere van a fővárosban, Nairobiban, a nemzetközi érdeklődésről nem is beszélve.

A halbőr feldolgozása esetében az is fontos szempont, hogy megóvhatják a veszélyeztetett gyíkokat és kígyókat a vadászoktól. A kenyai cég az ENSZ mezőgazdasági szervezetének támogatásával működik, fenntartható gazdálkodási program keretében. A halak a mintegy 150 kilométerre lévő Turkana-tóból érkeznek feldolgozásra, a vállalkozásnak 300 ottani halász értékesíti a fogását.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66096/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?