Blogolj!

Egy apró lény, ami lealázza vadászatban a nagyvadakat

Dorogi László

Képzeljünk el egy fiktív világot, amelyben minden ragadozó egyforma nagyságú, hasonló paraméterekkel rendelkezik és az áldozataik is hasonló méretűek. Na ebben a világban a szitakötő lenne az alfahím.

Ez pedig nem vicc, ugyanis a Harvard biológusainak megfigyelése szerint a szitakötő vadászatainak 95 százalékában sikeresen ejti el kiszemelt zsákmányát. Ebben hatalmas segítségére van elképesztően fejlett látása, valamint a szárnyait mozgató izom- és idegrendszer, éppen ettől halálos gyorsasággal képes vadászni és sosem veszíti szem elől a kiszemelt prédát.

Na de mi a helyzet az általunk csúcsragadozóként ismert fajokkal? Valószínűleg egy erősen berögzült képet fogunk most darabokra törni, azzal hogy azt mondjuk: a nagymacskák bizony az állatvilág egyik legbénább vadászai. Az oroszlánok és tigrisek zsákmányszerző körútjainak mindössze 10-20 százaléka sikeres, a többi potenciális áldozat elmenekül a vacsorává válás elől. A leopárdok és jaguárok 13-38, a gepárdok kicsit kevesebb mint 50 százalékos hatékonysággal zsákmányolnak. A farkasok és a jegesmedvék állnak az emlős ragadozók rangsorának végén, előbbiek 14, utóbbiak 10-15 százalékban járnak sikerrel vadászataik során.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66066/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?