Blogolj!

Oroszlán, medve, delfin, vagy farkas vagy?

Dorogi László

A társadalom kemény szerepeket kényszerít ránk, amire az egészségünk is rámehet. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kelünk fel reggel.

Kutatók megállapították, hogy a korábban ismert és elfogadott két alvásminta, a korán kelő és a későn fekvő alvástípus már a múlté. A legújabb felosztás szerint ugyanis vannak a korán kelők, akiket az oroszlán csoportjába soroltak be, a medvék, akik a klasszikus nappal-éjszaka ritmus szerint kelnek és fekszenek, a delfinek, akik nem alszanak mélyen és a farkasok, akik sokáig tudnak aludni.

A német Till Roennberger társadalmi időeltolódásnak nevezi azt a jelenséget, amikor valakire a társadalmi elvárások a biológiai órájától eltérő időbeosztást erőltetnek, állítása szerint a nyugati népesség több mint egy harmada szenved ettől a bizonyos napi egy óra szociális jetlegtől.

Valentina Resetarits, a Business Insider Australia munkatársa arról számolt be, amikor munkahely váltásra kényszerült, a korábban megszokott reggel nyolc óra helyett egy órával korábban kellett felkelnie. Az eredmény? Resetarits kisasszony úgy érezte magát, mint aki egy szemhunyásnyit sem aludt egész éjjel és havonta egyszer meg is betegedett. Pedig "csupán" annyi változott, hogy egy órával korábban kellett felkelnie.

Valentinának ugyanis legalább 8-9 óra alvásra volt szüksége ahhoz, hogy rendesen kipihenje magát, amihez akkor is tartotta magát, amikor a megszokott nyolc óra helyett hétkor kellett kelnie, csakhogy ő minden bizonnyal a farkasok kategóriájába tartozik, akiknek szükségük van a sokáig tartó alvásra, így nagyon megviselte az "időátállítás".

A munkahely váltás első hónapjának végén betegszabadságot is kellett kérnie megfázás miatt, majd a következő három napot átaludta, ám miután előléptették és visszaállt a korábban megszokott ritmusa, elmaradtak a koránkeléssel járó problémái. Valentina esetéből is kitűnik, egyáltalán nem mindegy, milyen alvók vagyunk, ugyanis nagy hatást gyakorolhat az életvitelünkre a ránk kényszerített koránkelés.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66025/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?