Blogolj!

Luxemburg csattanós választ ad a közlekedési dugókra

Dorogi László

Az európai nagyhercegség lesz az első ország a világon, ahol ingyenesen lehet majd igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket.

Fotó: Shutterstock

Csúnya, káromkodásnak ható szavak következnek: az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson számolt GDP alapján Luxemburg a világ második leggazdagabb országa. Egy 2016-ban összeállított lista alapján 102 ezer dollár jut egy főre egy évben, ettől csak Katar tud jobb számokat felmutatni. Nem követek el nagy merényletet, ha azt is elmondom, a legtöbben az ország fővárosában élnek és dolgoznak, napi szinten nagyjából 400 ezer ember keresi kenyerét Luxembourgban. A munkavállalók fele nem luxemburgi, Németországból, Belgiumból és Franciaországból is sokan járnak át dolgozni. Luxembourgban mindössze 110 ezren laknak, így naponta megnégyszereződik az emberek száma a városban.

Ezekből az adatokból már rém egyszerű kikövetkeztetni: az autóval közlekedők nap mint nap hatalmas dugókba ragadva araszolnak munkába és hazafelé is. Erre reagálva a luxemburgi kormány előállt egy új javaslattal: mi lenne, ha jövő nyártól a vonatok, a villamosok és a buszok használata is ingyenessé válna? Az elképzelés azért sem ördögtől való, mert 2018 nyarától a gyerekek és a 20 évnél fiatalabbak már ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedést, ráadásul a felnőttek számára is két euróra csökkentették a két óra hosszáig érvényes jegyek árát. Ennyi idő meg bőven elég arra, hogy bárhová eljussunk a miniállamban.

Az ingyenes tömegközlekedéstől persze nem biztos, hogy kevésbé lesz vonzó a kényelmesebb személyautós verziója az utazásnak, mindenesetre egy tanulmány megállapította, a luxembourgi autósok átlagosan 33 órát csücsültek dugóban 2016-ban.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/65909/pics/lead_800x600.jpg
tömegközlekedés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?