Blogolj!

A legtöbbször felesleges a gyerekkori mandulaműtét

Chopi

  

A Birminghami Egyetem kutatói által végzett nagyszabású új tanulmány arra ez eredményre jutott, hogy a legtöbbször felesleges a gyerekkori mandulaműtét.

  

A kutatás valóban nagyszabású volt, a brit tudósok több mint 1,6 millió gyerek esetét elemezték. Az adatok az  elektronikus orvosi adatbázisból, több mint 700 háziorvosi praxisból, 2005 és 2016 közöttről származnak.

 

Ebben az időszakban 18 271 gyerek manduláját vették ki, azonban arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy közülük csak 2144-nek (11,7 százaléknak) volt elég súlyos és gyakori torokgyulladása ahhoz, hogy indokolja az operációt – írta a Medicalxpress.com a British Journal of General Practice című szaklapban publikált tanulmány alapján.

Az egyetem Alkalmazott Egészségkutatási Intézetének munkatársai szerint évente 32 500 gyereken végeznek feleslegesen mandulaműtétet Nagy-Britanniában, ennek költsége 36,9 millió font (mintegy 13,6 milliárd forint).

 

  

Azt is megállapították ugyanakkor, hogy sok gyereken nem végzik el a mandulaműtét, akiken pedig kellene: 15 764 gyereknek volt elég sok és elég súlyos torokgyulladása ahhoz, hogy kivegyék a manduláját, de csak 2144-nek (13,6 százaléknak) távolították el.

  

A tudományos tényeken alapuló brit egészségügyi irányelvek szerint ugyanis ahhoz, hogy egy gyerek számára előnyös legyen a műtét, egy év alatt hétnél több, vagy két egymást követő évben évente öt, vagy három egymást követő évben évente három dokumentált, kivizsgált torokgyulladáson kell átesnie.

 

Ezzel szemben az elemzésből az derült ki, hogy a megműtött gyerekek 12,4 százalékának volt évente 5-6 torokgyulladása, 44,7 százalékának évente 2-4, 9,9 százalékának évente csak egy.

 

„Azoknak a gyerekeknek, akiknek az irányelvekben előírtnál kevesebb torokgyulladása van évente, nem jelent előnyt a mandulaműtét, mivel a torokgyulladások maguktól is ritkábbá válnak a későbbi években”

– mondta Tom Marshall, az egyetem professzora.

 

Másfelől azoknak a gyerekeknek a többségét, akik elég sokszor szenvednek súlyos torokgyulladástól, nem operálják meg, hogy kivegyék a manduláját. A vizsgált 12 év alatt az arányok sajnos alig áltoztak.

 

„A gyerekeknek talán többet árt, mint használ a mandula kivétele. Azt találtuk, hogy még a súlyos torokgyulladásoktól gyakran szenvedő gyerekeknek is csak töredéke esik át mandulaműtéten, kétséges tehát, hogy az operáció valóban használt-e valaha a gyerekeknek”

– mutatott rá Tom Marshall.

  

Forrás: MTI

  

fotó: Designed by Pressfoto

Címkék: tudósok, Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/65183/pics/lead_800x600.jpg
tudósok,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?