hirdetés
Blogolj!

Milyen az élet a világ tetején?

Milyen lehet az élet a világ legmagasabban fekvő településén? Mennyire változik és alkalmazkodik az emberi test az ötezer méter feletti körülményekhez? Egy francia kutatócsoport ezt vizsgálja.

A tizennégy tudós január végén indul majd Peruba, La Rinconada városába.

Általában úgy vélik, nem lehetséges életvitelszerűen ötezer méter felett tartózkodni, ezt azonban cáfolja a perui város lakossága

 – mondták az expedíció sajtótájékoztatóján a kutatók.

La Rinconadában több mint ötvenezer ember él, ahol az 5100 méteres magasság szinte megköveteli a szélsőséges éghajlatot. A lakosok nagy része aranybányában dolgozik és bár már jó ideje ott élnek, mégis nehezen tudják megszokni az oxigénhiányos állapotot, aminek következtében számos betegségük alakult ki.

Az expedíció tagjai ezeket a betegségeket vizsgálják és gyógyítják majd, illetve elsőként végzik el a  város lakosságának alapos genetikai, biológiai, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatát. Azt remélik, az epigenetika területén is új ismeretekre tesznek szert, azaz felderítik, hogyan befolyásolhatják a környezeti tényezők a gének kifejeződését.

Mivel az emberi szervezet az evolúció során az alacsony tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodott a legjobban, azaz minél alacsonyabban vagyunk, szervezetünk annál jobban hasznosítja a belélegzett oxigént, így érthető, hogy a perui kisvárosban miért olyan megerőltetők a mindennapok.

Ehhez még nagyban az is hozzájárul, hogy az aranybányászatból élő lakosság higannyal nyeri ki az aranyat, amiből ugyancsak rengeteg van a környéken. Az egészséggel és a környezettel nem törődnek, így a városban minden szennyezett: a föld, a víz, a levegő és a hó is.  A városban nincs vezetékes víz, csatornarendszer és szemétszállítás sem, az alapvető közszolgáltatásokat csak minimális szinten lehet megtalálni, s a házak jó része bádoglemezekből épült, vagy nincs szigetelése. Az embertelen körülmények ellenére a település továbbra is folyamatosan növekszik.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/65117/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?