Blogolj!

Eddig ismeretlen dinoszauruszokat fedeztek fel

A gigászi dinoszauruszok eddig ismeretlen korai ősét fedezték fel Brazília déli részén, amelyek a szakértők szerint 225 millió évvel ezelőtt éltek.

Az Universidade Federal de Santa Maria és a Sao Paulói Egyetem kutatói a késő triász korban élt faj három egyedének rendkívül jó állapotban fennmaradt, teljes csontvázát tárták fel - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Biology Letters című folyóiratban publikált tanulmány készítői a Macrocollum itaquii tudományos nevet adták az újonnan azonosított fajnak. Ezek az egyedek jóval kisebbek voltak, mint hatalmas leszármazottaik, ugyanis csak másfél méter magasak és csupán  90 kilósak voltak, ráadásul a fejük olyan kicsi volt, hogy elfért volna egy ember kezében.

A növényevő, két lábon járó és nagyon hosszú nyakú dinoszaurusz akkor élt, amikor a mai Brazília területe még a Pangaea szuperkontinenshez tartozott és mivel a három egyed maradványait egymáshoz nagyon közel fedezték fel a kutatók, így arra lehet következtetni, hogy egy helyen éltek, vagyis társas lények voltak.

A Macrocollum itaquii csontmaradványainak felfedezése révén egy újabb láncszemmel bővült a dinoszauruszok és azon belül is a sauropodomorphák - hosszú nyakú növényevő dinoszauruszok - evolúciós története.

A kutatók szerint a késő triász kor nori korszakának hajnalából származó fosszíliák nagyon ritkák, ezért a mostani eredményeket minden bizonnyal nagy érdeklődéssel fogadja majd a tudományos közösség.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/65009/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?