Blogolj!

A világ legösszetettebb rendszere – az emberi test

Chopi

  

 

Az emberi test egy egyedülálló, végtelenül összetett és tökéletes, kifinomult mechanizmus, melynek sok apró részlete még ma is legalább annyira ismeretlen számunkra, mint a világegyetem távoli részei. Időről-időre azért mindig tanulhatunk valami újat és érdekeset a szervezetünkkel kapcsolatban is...
    
 

Minden csecsemőnek van legalább egy szuperképessége

 

  
Hihetetlen, mennyire erősek a gyerekek a méretükhöz és súlyukhoz képest. Egy újszülött például képes egy kézzel hosszú percekig megtartani magát anélkül, hogy elengedne a keze. A tudósok ezt egy ősi evolúciós reflexnek tartják, amit az újszülött majmok például arra használnak, hogy az anyjuk hátán meg tudjanak kapaszkodni. A születést követő három hónapon belül a gyermekek elvesztik ezt a szuperképességüket.
  
 
   

Az emberi agy mint hatalmas memóriaegység

 

 
Az emberi agy a világ legnagyobb merevlemeze, akarom mondani, dehogy merevlemeze, nem is merev és persze nem is lemez. Azonban agyunk körülbelül 2,5 millió gigabájt – mintegy 2500 terabyte – adatot képes tárolni, ez nagyjából 300 évnyi (!!) videofelvételnek felel meg. Memóriafejlődésünk csúcspontja 25 éves korunk körül van, azután néhány évnyi stagnálás következik ebből a szempontból, majd sajnos ötven éves korunk után csökken az emlékezőképességünk (is) – mire is szedjük azt a Cavintont??
  
 

Az emberi test mint gigantikus, bonyolult csőrendszer

 

  
Az emberi testben található hajszálerek hosszát ha összeadnánk, két és félszer körbeérné a Földet. testünk ugyanis mintegy százezer kilométernyi hajszálér-rendszerrel bír.
Ha már a vérnél tartunk: élettartama során egy emberi szív átlagosan csaknem hatmillió liter vért pumpál át. Ezzel három olimpiai úszómedencét fel lehetne tölteni.
  
  

Az emberi test mint nyálgép

  

 
Az emberi szervezet átlagosan napi másfél liter nyálat termel. Ennek nagy részét lenyeljük anélkül, hogy észrevennénk. Az emberi test ezen kívül képes még három liter gyomornedv, 3,5 liter bélsav és egy liter epe előállítására naponta.
  
 

Az orrunkból folyhat akár agy-gerincvelői folyadék is

 

  
Ha már a testnedveknél tartunk: az orrunkból folyó folyadék lehet akár agy-gerincvelői folyadék is. Ez a folyadék az agykamrákban termelődő és az agyat, illetve a gerincvelőt a pókhálóhártyán belül körülvevő 120-250 ml térfogatú testfolyadék. Néha a koponyánkon található apró lyukakon keresztül ez a folyadék elszivárog és orrváladék formájában távozik a testből.
   
   

Az emberi test mint tejtermelő gép

 

  
Oké, ebben nyilván semmi újdonság nincs, az anyának az utódot táplálnia kell, na de azt tudtad-e, hogy a férfiak emlői is képesek tejet adni?
Sosem értettem, minek a pasiknak anatómiailag a mellbimbó... Lehet hogy ez a magyarázat?
Minden ember – nemtől függetlenül – teljesen kifejlett emlőmirigyekkel, és hozzá tartozó tejcsatornákkal valamint mellbimbókkal rendelkezik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a férfi mellbimbókat is lehet tej előállításra ösztönözni. Ez hormonális behatások vagy rendkívül magas stressz következtében fordulhat elő.
Ha pedig már itt tartunk, akkor egy érdekes tény az anyatejről: az egyetlen olyan ismert anyag a Földön, ami minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amire csak egy embernek szüksége lehet.
 
 

Az emberi test mint erőgép

 

  
Az emberi izmok akár egy tonna súlyt is képesek felemelni.
Történt plédául Amerikában 1982-ben egy baleset Lawrencevilleben, amikor is egy Chevrolet Impala maga alá gyűrt egy kisfiút. A fiú édesanyja, Angela Cavallo azonnal gyermeke segítségére sietett, majd egész egyszerűen felemelte az autót, amíg a kisfiú kimászott alóla.
Sok olyan esetről tudunk, amikor az emberek a stressz és az adrenalin hatása miatt „emberfeletti” teljesítményre képesek – ha ideiglenesen is. Az emberi testben 640 izom van, melyek határai a mai napig ismeretlenek.
  
 

Az emberi test mint önmagát védő és szabályozó egység

   

  
Szervezetünk például képes szinte teljesen leállni is annak érdekében, hogy megvédje magát a fulladástól. Ez az úgynevezett búvár reflex. Amikor az agy érzékeli, hogy a test víz alá merült, elkezdi csökkenteni a pulzusszámot, a vért pedig a végtagoktól a fontosabb szervek felé irányítja, ezáltal csökkentve a test oxigénigényét. Minél mélyebb a merülés és minél hosszabb a víz alatt töltött idő, ez a folyamat annál intenzívebb, vagyis a szívverés annál jobban lelassul.
 

Az emberi test mint önmaga testőre

 

 
Az emberi test a világ legtökéletesebb biztonsági rendszere. A képsor azt mutatja, ahogy egy fehérvérsejt üldözi a baktériumot, majd elkapja és felfalja. Ezek az apró kis szuperhősök éjt nappallá téve dolgoznak a testünkben, hogy megvédjenek minket a betolakodóktól. Az idegen organizmusok mellett a régi, elhalt sejtektől is segítenek megszabadulni.
Tudtad-e például, hogy mialatt az előző bekezdést olvastad, nagyságrendileg 22 millió sejted pusztult el, de nem kell aggódnod, a következő fél percben ugyanis mintegy 72 millió vörösvérsejt termelődik majd, miközben a bőrödről is leválik úgy 174 ezer elhalt bőrsejt. Fantasztikus dolog ez az emberi test!
 
   

Az álmaink színe a TV-készüléktől és az adástól függ.

  

   
Ez megint csak hihetetlenül hangzik, de – főleg a gyermekeknél– a TV befolyásolhatja az álmaink színét. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik az életük nagy részében fekete-fehér filmeket és tévét néztek, azok gyakran az álmaikat is fekete-fehérben látják. Azok az emberek, akik már a színes televízió korában születtek, sosem tapasztalhatták meg ezt a jelenséget.
    
kiemelt kép: pixabay
 
Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64966/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?