Blogolj!

Tíz dolog, amit tudnod kell SpongyaBobról

Dorogi László

SpongyaBob Kockanadrág minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb rajzfilmfigura a világon. Az ügye-fogyott szivacslénynek többek között Barack Obama is a rajongói közé tartozik, de még Palvin Barbi is SpongyaBobos pizsamában alszik.

Súlyos betegséget követően, 57 éves korában elhunyt SpongyaBob Kockanadrág és Bikinifenék atyja, Stephen Hillenburg, aki olyan örökséget hagyott maga után, amilyet kevesen szoktak. Következő összeállításunkban összeszedtünk néhány érdekességet, amelyet biztosan nem tudtál még a Rozsdás Rákolló szakácsáról, ezzel tisztelegve a nagyszerű rajzfilmes munkássága előtt.

Kezdjük rögtön a legégetőbb ténnyel: SpongyaBob Kockanadrág bizony lassan krisztusi korba lép, személyi igazolványa szerint ugyanis 1986. július 14-én született. Ez az évszám egyébként nagyjából egybe is esik a figura megálmodásának pillanatával, hiszen Hillenburg már 1987-re elkészült a SpongyaBob Kockanadrág sorozat vázlataival, ám a megvalósításba csak a Rocko című rajzfilm-sorozata vége után fogott neki. A SpongyaBob munkálatai 1996-ban kezdődtek el az első epizódokat pedig 1999-ben vetítették le a Nickelodeonon.

Hillenburg egyébként még rajzfilmes pályafutása előtt tengerbiológusként dolgozott és Bikinifenék lakóit szemléltető példának találta ki, hogy a segítségükkel mutassa be a tenger élővilágát. Nem sok kellett ahhoz, hogy SpongyaBob SpongyaBoy néven híresüljön el, a sorozat maga pedig a SpongeBoy Ahol! nevet kapja, ám akkoriban egy felmosófejgyártó cég már levédette a SpongyaBoy nevet, így esett a választás az egyik legátlagosabb amerikai névre, a Bobra. A Spongya előtagot két dolog miatt tartotta meg, egyrészt ez utal Bob rendszertani besorolására (angolul a sponge szivacsot jelent), másrészt Hillenburg attól fél, hogy a gyerekek nem fogják kedvelni a karaktert, ha csak szimplán Bobnak hívják.

Az 1999-es debütálás után Spongyabob népszerűsége robbanásszerűen kezdett el növekedni, amiben nagy szerepet játszott az eredeti szinkronhang, Tom Kenny utánozhatatlan, tradicionális SpongyaBob-nevetése, valamint összetéveszthetetlen orgánuma. Magyarországon az első két évadban Minárovits Péter adta a butyuta sárga figura hangját, a harmadik évadtól pedig Baráth István hangján szólalt meg SpongyaBob, dalra pedig Seszták Szabolcs hangján fakadt.

A sorozat 2002-re ért a csúcsra, ekkor készültek el a mára klasszikussá vált epizódok, ám 2003-tól kezdődően fokozatosan esett a nézettsége az Egyesült Államokban. SpongyaBobék képernyőidejét a 2004 végén megjelent Spongyabob - A mozifilm mentette meg, amelynek hatására bejelentették a rajzfilm folytatását, de ennek producere már nem Stephen Hillenburg volt.

Egyes összeesküvés-elméletek kedvelői szerint egyébként a SpongyaBob Kockanadrág fő karakterei a hét fő bűn megtestesítői: Rák úr a kapzsiság, Patrik a restség, Szandi a gőg, Tunyacsáp a harag, Csigusz a falánkság, Plankton pedig az irigység lenne. S ha már Plankton: az egyszemű gonoszság feleségének, a komputerizált Karennek az eredeti szinkronban Jill Talley kölcsönzi a hangját, aki civilben Tom Kenny felesége. Visszatérve a hét fő bűnről szövögetett teóriára: a bujaság hiányzik a sorból, ez lenne SpongyaBob, de ezt a készítők soha nem erősítették meg.

Érdekesség, hogy Hillenburg a kezdetektől ellenezte, hogy híres színészek adják hangjukat a SpongyaBob kockanadrág karaktereinek, ugyanis azt gondolta, hogy így megússza a Simpson családdal való összehasonlítást. Az első három évadban nem is tűntek fel ismert színészek hangjai, de ahogy növekedett a sorozat népszerűsége, úgy lett egyre megengedőbb Hillenburg: Will Ferell, Johnny Depp és Victoria Beckham is szinkronizált karaktereket.

Bikinifenék lakóinak népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy több egész estés mozifilm is készült kalandjaikról, ezekben olyan sztárok vállaltak szerepet mint Robbie Williams, Pink, David Hasselhoff vagy Antonio Banderas. Egy 2011-ben felfedezett gombafajta már SpongyaBob után kapta a nevét (Spongiforma Squarepantsii), de azt is kevesen tudják, hogy Bikinifenék víz alatti városa is egy valóságos szigetről kapta a nevét.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64880/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?