Blogolj!

Győztek a vadludak, halál a tűzijátékra!

Pintér M. Lajos

Tata városa példát mutat: első magyar településként betiltotta az értelmetlen és veszélyes égi durrogtatást.

Illusztráció: pixabay.com

Örömhír az állattartóknak, az állatbarátoknak és a felesleges pénzszórás ellenségeinek. Legnagyobb részben a Magyar Madártani Egyesület erőfeszítéseinek hála az idei ünnepi szezontól kezdve nem kell rettegniük sem a vadludaknak, sem a kutyáknak, ugyanis tilos lesz a tűzijáték Tata szinte teljes közigazgatási területén! A madárvédők több mint háromezer aláírást gyűjtöttek ennek érdekében, a petíciójuk pedig szerencsére sikerre vezetett.

A példátlan, egyben példaértékű döntést nemrégiben hozta meg a tatai Öreg-tavon áttelelő, Észak-Európából és az eurázsiai tundrák vidékéről érkező pompás vízi madarak – valamint persze a hűséges négylábúak – védelme érdekében a város képviselő-testülete. Méghozzá – derék dolog! – pártszínezetre való tekintet nélkül, egyhangúlag, egyetértésben.

A tűzijátékok használatának korlátozásáról szóló rendelet értelmében november 1. és február 28. között nem megengedett a 2. és 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok használata Tata gyakorlatilag teljes közigazgatási területén.

A korlátozást annak érdekében kezdeményezték a természetbarátok, hogy a durrogatók ne üldözzék el a madarakat a város környékéről. Az eddigi megfigyelések szerint ugyanis akár egyetlen(!) tűzijátékozás is el tudta riasztani az összes(!) vadludat a tóról. Márpedig nem kevés vadlúd pihen ilyenkor Tatán, rendszerint több tízezer szárnyast használja ki a gyönyörű környezet adta kiváló lehetőségeket. A nyugalmukat azonban eddig súlyosan zavarta a tűzijáték: jobb esetben csak 10 kilométerre távolodnak el telelőhelyüktől, de olyan is volt már, hogy egy jeladós madár 100 kilométert repült ijedségében!

Ennek most vége, Hála Istennek és a politikusi bölcsességnek...

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64824/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,tata,Tudtad-e?,tűzijáték,vadlúd
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?