hirdetés
Vívó-vb: Siklósi Gergely világbajnok!
A 21 éves magyar párbajtőröző parádésan vívott egész nap, a döntőben az orosz Szergej Bida ellen 13-10-ről állt fel és nyerte meg az aranyérmet a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Blogolj!

Hét étel, amit a szavatossági idő letelte után is bátran fogyaszthatsz

Ragnar Volarus

Nem kell feltétlenül kidobnunk minden élelmiszert, ami a címkéje szerint már lejárt. Van néhány, amit megehetünk még utána is. Mik ezek?

Száraz tészta

Talán az fordulhat elő a legritkábban, hogy lejárt száraz tésztát találunk a konyhánkban. Elvégre ezek a termékek körülbelül két éves lejárati idővel rendelkeznek, az pedig elég idő lehet a felhasználására. Viszont még  a lejárati időt követően is felhasználhatjuk, mivel nem tartalmaz vizet. Persze mindez csak abban az esetben igaz, ha addig száraz helyen tároltuk.

Chips

Talán még a tésztánál is ritkább, hogy ez lejárjon a szekrényünkben. Elvégre kinél marad meg a chips ha már megvette? Ám ha netalántán mégis megtörténne, csak semmi pánik. Ezek minősége sem romlik meg a lejárat után, ha a zacskó bontatlan. Amennyiben nincs dohos íze, akár hónapokkal a szavatossága után is simán nassolhatunk belőle.

Kemény sajtok

A kemény sajtok (cheddar, parmezán) még hetekkel a lejáratukat követően is fogyaszthatóak. Ezt azért jó tudni, mert a sajttal szemben bizalmatlanok vagyunk, és az emberek többsége túl korán kidobja a még fogyasztható terméket. Persze ez nem minden sajtra igaz! A camembert például csúnya gondokat okozhat, azzal nem jó kísérletezni a szavatossági idő lejárta után. Igaz, ő nem is kemény sajt.

Joghurt

Igen, nem csalás, nem ámítás. A joghurt kényes élelmiszerként él a köztudatban, de a lejáratot követően még akár egy hétig is fogyasztható. Persze mielőtt nagykanállal esnénk neki az élvezeteknek, ellenőrizzük a szagát. Ha semmi gyanúsat nem észlelünk, akkor jöhet az evés.

Tojás

A tojás akár egy hónapig is fogyasztható, ha hűtőben tároljuk. A lejárati időhöz közeledve inkább már olyan ételhez használjuk fel, amit hőkezelünk. Ilyenkor már ne lágytojásként végezze be földi pályafutását. Egyébként van egy nagyon egyszerű módszer az ellenőrzésre. Ha a hideg vízben elsüllyed, akkor friss és ehető, ha nem süllyed el, akkor a kukában a helye.

Lekvár

A lekvárt a magas cukortartalom tartósítja. Persze ez nem jelenti azt, hogy a világ végéig eláll, de a lejárati dátum után is bátran fogyasztható. Persze csak ha bontatlan, mert ebben az esetben akár plusz fél évig is képes minőségromlás nélkül elállni.

Alkohol

Ez mondjuk nem étel, de fontos lehet. Persze ebből sem minden fogyasztható. A krémalapú likőrökre tejszín alapúak, így ezek gyorsabban romlanak, nem érdemes velük kísérletezni. Viszont megromlott vodkával vagy whiskeyvel még senki sem találkozott. A 10 vagy annál magasabb százalékban alkoholt tartalmazó italok illetve a borfélék tovább tárolhatóak, mint ahogy az a címkén látható, de természetesen itt is érvényes, csak felbontás nélkül.

Tehát mint látható, néhány esetben a lejárati idő csak útmutatás. Ez a dátum leginkább azt jelenti, hogy addig a felbontatlan étel vagy ital biztonságosan fogyasztható, megőrzi az eredeti minőségét. Ezt a dátumot egyes termékeknél, mint húsok, felvágottak, tejtermékek, pékáruk komolyan is kell venni, hiszen könnyen romlanak. A hosszabb szavatosságú élelmiszereket azonban akár a lejárati időn túl is felhasználhatjuk, ha ellenőrizzük őket.

Éppen ezért külföldön nem ritka, hogy két dátum szerepel egyes termékeken. Az egyik az a dátum, ami idő alatt a legjobb az adott étel minősége, a másik dátum, amit tényleg komolyan kell venni, mert ez a valódi lejárati dátum.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64752/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?