hirdetés
Blogolj!

Minden, amit tudni akartál a magyar világrekorder pontyról

Chopi

 

November 23-án 51,2 kilogrammos tükörpontyot fogott egy holland horgász a Balaton-felvidéken, ez az új világrekord.

  

Több helyen feltűnt a hír az elmúlt két napban, miszerint Michel Schoenmakers a Balatonedericshez közeli, Balaton-felvidéki Euro Aqua tóból 51,2 kilós pontyot emelt ki, mely az eddigi legnagyobb, tehát új világrekord. Sőt, emellett az első fél mázsánál nehezebb ponty.

 

Ponty világrekord Magyarországról: 51.2kg | Hírek | Fishing Time Horgászmagazin és Horgász Áruház

Ponty világrekord Magyarországról: 51.2kg A világ első ötven kilósnál nagyobb pontyát fogta meg Michel Schoenmakers nemrég Magyarországon! BREAKING: a mai napon, azaz november 23-án Michel Schoenmakers megfogta a világ legnagyobb pontyát Magyarországon: egészen pontosan 51,2 kilogrammos tükörponty a zsákmány, ami a Balaton-felvidéki Euro Aqua tóból fogta ki a szerencsés sporttárs.


  

Kifogták a világ legnagyobb pontyát a Balatonnál | Sokszínű vidék

November 23-án Michel Schoenmakers holland horgász a balatonedericsi Euro Aqua tóban olyan nagy pontyot fogott, mint korábban senki és sehol a világon: az 51,2 kilogrammos tükörponty világrekordnak számít. Kiemelt kép: Facebook/Carp Fishing in My Life

 

       

 

 

 

 

 

 

Ezt a képet végképp nem értem...: hogyhogy nem úszik el? Csak egy uszonycsapás lenne egy ekkora halnak, nem?

        

A fényképek ellenére nem nagyon akartam hinni a szememnek, azt gondoltam, ez a felfújt szörnyeteg nem lehet valós, ez biztosan kamu. És ezzel nem voltam egyedül: volt, aki azt fejtegette, hogy elég megnézni a különböző fotókon a hal első uszonyait, nem ugyanolyanok.

 

   

Az is érdekes, hogy milyen könnyedén tartja a horgász azt az ötven kilós halat, éppen hogy csak fogja. Ne felejtsük el, ez pontosan két cementeszsák súlya...! És a hal hosszát sem említik sehol, nem úgy, mint az előző világrekorder esetében (126 cm). Pedig tudjuk, milyen fontos a horgászoknak, hogy 

„Eeeeeeeeeeekkora halat fogtam!”

 

Azután azonban videó is előkerült:

 

 

 

Most tekintsünk el a félrevezető címtől, miszerint a Balatonnál fogták ki a világrekordert. Persze, hogy elsőre mindenkinek az ugrik be, hogy a Balatonból fogták ki. Egyébként is, ekkor hal a Balatonban lehet, nem? Maximum a Velencei-tóban vagy esetleg a Tisza-tóban...

 

Na de az egyik cikk említi az Euro Aqua tavat. Én nem hallottam róla, azonban ez nem nagy csoda, hiszen nem értek a halakhoz horgászom, de még csak nem is eszem őket.

Nézzük csak meg ezt a tavat közelebbről.

   
A tó már több világrekorder halat is kitermelt, sőt, az előző óriást is ott fogták 2017-ben (49 kg), előtte pedig már 2012-ben szintén rekord, 46 kilóval.

 

Hol is van?

46.8355141,17.3861688

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.


 

A hozzászólásokból az derül ki, hogy 1500–1600 euró a hetijegy (??) a tavon.

Mások azt mondják, hogy a halat a Balatonból lopták és vigyék vissza oda.

Megint mások azt írják, hogy a tóban a halakat elképesztő mennyiségű kukoricával etetik nap mint nap, ami persze az állatok elzsírosodásához vezet. Ezt egy videó is alátámasztja, amely valójában a tó megálmodójával és tulajdonosával készített interjú.

 

 

   

A Sokszínű vidék cikkében van egy link Michel Schoenmakers nevével. Rákattintok, nézzük, ki a szerencsés „sporthorgász”. A linken nem az úr Facebook fiókja va, hanem a Carp Fishing is My Life (carp a ponty angolul) oldalán a bejegyzés, amelyen nincs is bejelölve Michel. Persze lehet, hogy nincs is fiókja a közösségi hálón. Nem nézi azt horgászás közben (sem).  

 

Kommentek a Carp Fishing is My Life Facebook oldaláról a világrekorder poszt alatt – gondolom, azon az oldalon nálam jóval hozzáértőbbek vannak:

 

„Hallottam a torol. Par ember egyhavi fizetese a horgaszat, csak az oaltaluk keszitett bojlit lehet hasznalni es evi 5+ tonnat etetnek be belole. Szep es jo hogy magyar a ponty vilagrekord de tobbre becsulok egy vadvizi 20 kilost.”

 

Miért olyan nagy csoda? Ma már semmi sem lehetetlen. Tedd hozzá, hogy nem természetes úton. Ezen van a hangsúly. Fel lehet nyomatni mindent csak kaja kérdése. Természetes úton nem nől ekkorára egy ponty. Sem most sem 40évvel ezelőtt.
2:35 hordószám megy be a kukorica nekik, amitől köztudottan elzsírosodik a hal nagy mennyiségben. https://youtu.be/q3b1frJCNI8 ”

 

„Szerintem is fura képek. Ekkora halat így nem tartasz ki a vízből, főleg egy ilyen kaliberű gyerek. Amúgy egy kocka tó olyan horgászoknak akik nem bírják a kihívást. Mi ezt úgy hívjuk hogy beűlt horgászni egy pontygyárba. Szerintem ez nem nagy érdem. Megnézném háromfán egy erős északi szélben hogy horgászna.”

 

„Az apjának van pénze, de a tó tényleg 90%-ban a Balatonból kifogott nagytestű pontyokból lett létrehozva anno...Most már kell telepíteni annyi benne a hal”

  

„Nyomorult hal jól fel van nyomatva... Természetellenes ez már. Egy olyan magán tóban ahol volt Balatoni pontyok úszkálnak, csilliárd a napijegy és specko kajával horgászhatsz és etethetsz kizárólag amit a tógazdától vehetsz meg! Ez minden csak nem dícséretre méltó!”

 

„Azért biztos vagyok benne hogy sokan fognátok így. balatoni létemre mondom ezt. A magyar plasztik tavak 70%a ugyan így működik a mai napig, csak annyi a különbség hogy a tógazdák a másik tóból lopatják a halat,ő meg a Balatonból(félreértés ne essék, természetesen én is elitélem ezt) úgyhogy legyen bárhogy,a srác élete legnagyobb pillanata lehetett ez(vele cserélnék) és örüljünk annak hogy kishazánknak,ha még sok nem is,de azért a terület az magyar hon,köze lehetett egy WR-hez. De én továbbra is a Balcsinban keresem Ő-t. Görbüljön Sporik ”

 

„Ez nem világrekord, hanem SZÉGYENREKORD!”

      

Sokan igencsak lesújtóan vélekednek a tulajdonosról, azt írják, hogy magyar állampolgár be sem mehet a tóhoz. 

 

Egyre érdekesebb, nem? Keresgéljünk tovább.

 

Íme a videó, az interjú a tó megálmodójával és tulajdonosával, Alex Horvath-tal, 2015-ből:

 

 

Az előző, 126 centis világrekorder:

 

Forrás: http://www.euro-aqua-fishing.at/main_site/index-old.htm

  

A tó honlapja csak német és angol nyelvű (osztrák mobil telefonszámmal), és horgászmennyországnak nevezi a létesítményt Bécstől 180 kilométerre

 

Árakról nincsen szó, de ha lehet hinni egy cseh oldalnak, akkor a VIP jegy háromezer euró (mintegy egymilió forint), az olcsóbbik „csak” feleannyi a tagsági díjjal együtt. 

 

Euro-Aqua - CARPFISHING.cz

V ceně povolenky je zahrnuto 3kg boilie a 10kg kukuřice na den a osobu, stejně tak plná penze (teplá snídaně na vidličku, vydatné obědové menu a večeře), veškeré nealkoholické nápoje a 5 piv na den a osobu. Týden "clasic carp fishing" ... 1.400 Eur (únor- červen a říjen-listopad) Týden "V.I.P.

  

 

Említik a horgászok a tavat a oldalon is egy cikkben, nem éppen dícsérően:

„Arról, hogy az utóbbi években a balatoni horgászat terén sok változás ment végbe, szinte az összes hazai horgász beszámolt. Nemrég még a Balaton vize dugig volt a halászok hálóival, sorban álltak a jól megszervezett pontyfogó társaságok, akik a kifogott halat magánvizekbe helyezték át. A helyi halőrökkel és pontyhorgászokkal való beszélgetéseim során egyértelművé vált számomra, hogy ellenszenvük tárgya az Euro Aqua horgásztó, melybe balatoni rekordhalak százai lettek áttelepítve. A sors fintora, hogy a cégünk által gyártott World Record Corn bojlival épp e vízterületen fogták meg a 2015-ös évben a világrekordnak számító pontymatuzsálemet! Ennek ellenére is a helyi helyzetekről csak annyit tudtam, amennyit a kiállításokon mondtak számomra. Tudták például, hogy az Euro Aqua tulajdonosa nem enged be a vízterületre Magyar horgászt? Vagy azt, hogy a balatoni horgászok legfőbb kívánsága, hogy a tóból elhordott rekordméretű halakat telepítsék viszza a Balatonba? Akárhogy is legyen (az igazságot nem ismerem), az bizonyos, hogy a jelenlegi hivatásos halőrök hozzáállásának köszönhetően nagyobb az esélye a halak megőrzésének, mint a múltban bármikor.”

 

Egy 2013-as cikk szerint az árak már akkor csillagászatiak voltak:

 

800 Euro a sztenderd heti horgászjegy hétfőtől-vasárnapig, reggeli vacsora szendvics, sátorban vagy házban alvással/FŐ

1390 Euro a másik heti jegy, ebben a fentebb említett dolgokon kívül minden napra ebéd, napi 5+1kg bojli, összesen 40-50kiló kukorica és pontybölcső + sebfertőtlenítő használata, továbbá áram a stégre és hűtőszekrény alkoholmentes italokkal/FŐ

Ha 290 forinttal számoljuk az Eurot, a mai napon ez 403.100 HUF (jóindulatú voltam a 290ft-os számolással)”

  

A 2012-es világrekorder pontyról pedig, amit szintén ott fogtak ki, ezt írják:

 

Ezen a tavon 2012. Június. 2.-án kifogtak egy 101lb azaz 46,1kg-os pontyot. Világrekord.

Történetesen Magyarország pontyrekordot adott a világnak.

„Mit jelent ez nekünk? Semmit. Külföldi pontyhorgász fórumokon több hozzászólást olvastam a témával kapcsolatban, melyben a kommentálók teljesen abban a tudatban voltak, hogy a világrekord ez esetben a tengerünkből, vagyis a Balatonból került ki.

Azért éreztem fontosságát, hogy erről a dologról említést tegyek, mert mennyivel jobban megbecsülnénk mi is ezt a világrekord halat, ha például valóban a Balatonból vagy más természetes vizünkből fogták volna?

Milyen értékkel bír nekünk ez a világrekord hal, így hogy egy 11 hektáros teletömött tóból került ki? Nulla érték.

(Meg kell jegyeznem, hogy a világrekord pontyok oldalán a tavat 27 hektárosnak írják, viszont én a tó saját honlapjáról néztem a 11 hektárt) A lényegen semmit nem változtat.

Ezek után, hogy várhatja el akárki, hogy egy hasonló kaliberű tóból fogott NEGYED (1/4) ekkora hal felkeltse a figyelmünket? Sehogyan.

Mendemondák keringenek, hogy a halak a Balatonból, és a Velencei tóból származnak, de bizonyítéka erre senkinek sincsen.

Így marad minden CRIME és SECRET, de mindezek mellé már elmondhatjuk, hogy a CURRENT WORLD RECORD CARP fogása mellett HUNGARY áll.”

 

Egy komment szerint pedig:

 

„Balatonedericsen van valószínűleg ez a tó, osztrák tulajdonban. Balatonalmádiban van, vagy volt nyaralója a tulajnak, hosszú stéggel, mellette nagy hegesztett ketreccel. A bojlival fogott halat innen mentették át a bányatóra. A gondnok ismerősöm volt, napi szinten ment etetni annak idején, a kifogott hal ment a ketrecbe, majd edericsre. Már akkor megbotránkoztunk ezen, teljesen nyíltan csinálták, nem titkolták. A stéget minden engedély nélkül építették, nádat vágtak, nem foglalkoztak senkivel. Kifizették a bírságot, mehetett a hallopás. Mondjuk akkor még semmilyen szabály nem tiltotta az ilyen tevékenységet. Már régen is 20000shilling volt a hetijegy, és magyar be sem mehetett. Egyenlőre ennyi ami eszembe jutott....”

 

Igaz, ilyen vélemény is található az írás alatt:

 

„A cikket elolvasva,olyan érzésem támadt hogy a cikk szerkesztőjét nem engedték kicsit elpecázgatni ezen a helyen.Ezért most csinál kis negatív reklámot ennek a csodálatos tónak,ahol világrekord pontyok élnek!Mint tó tulajdonos,találkoztam már nagyon sokat ilyennel! Szerintem meg magasztalni kellene ezt a helyet!Elismerni a tógazdát,dicsérni munkáját! Nem filléres dolog összehozni 1 ilyen helyet! Így nem lehet filléres dolog a fent tartása sem!Ezért ilyenek az árak!El kell menni oda,ahol 3000 ft a beugró és ott probáljon meg hasonló halakat fogni!Sajnálom! De így érzem! Érzem a szándékos lejáratást ebben a cikkben.Ismerős a dolog! Ha nem nyalod ki az ujságírók seggét,akkor lejáratják a tavadot!”

  

Nézzük meg a tó Facebook oldalát – bár magát nem hivatalosnak titulálja – hátha megvilágosodunk. Ott sem nagyon dícsérik a tulajt, rasszistának, génselejtnek és fasisztának titulálják. Az is érdekes, hogy az illető nem távolította el ezeket a véleményeket (sem). 

Az oldalra szintén posztolták a világrekordert és a fogás hírét, azonban nem a tó tette azt, nem is a szerencsés horgász, hanem egy ukrajnai horgászbolt (Odessza, Супермаркет Рыбалка néven) illetve a Carpfishingtime.sk oldal, valamint a Spiegel Magazine. 

 

Euro Aqua Lake - Balatonederics - Lake | Facebook

Euro Aqua Lake, Balatonederics. 5.1K likes. Lake


    

Nézzük akkor a Facebookon a Carp Fishing oldalt. Hátha kiderül valami. 8275 követője van. Hmmm, nem kevés. Mióta létezik az oldal? Ha megnézzük az előzményeit, akkor láthatóvá válik, hogy Idézetek neked néven hozták létre eredetileg 2015 januárjában. Februárban történt egy apró módosítás a nevében.

Majd 2016-ban átnevezték: Vicces Képek, Idézetek lett a neve. Így, NAGY Kezdőbetűkkel. Azonban még mindig semmi köze a halakhoz, pláne nem a ponytokhoz vagy a horgászathoz általában, bár a sporthorgászok köztudottan vicces fickók, ellenben nem tudnak sok idézetet, ezért kell adni nekik.

Aztán egyszercsak, 2016. júliusában a közösség oldal megkeresztelkedett és felvette a jelenlegi nevét.

Pontyimádók, egyesüljetek!

   

    

Hallopásra is lehet találni bizonyítékot:

 

A facebookon bukott le a tógazda a lopott hallal - Pecacsarnok.hu

A kapitális méretű halak gyakran kötnek ki magántavakban, melyeket szinte lehetetlen ellenőrizni. A NÉBIH munkatársainak azonban sikerült, derül ki a NÉBIH közleményéből. A majd egymillió forint értékű hal fogását a facebookon osztották meg. Először egy Heves megyei természetes vízben, 2016 októberében fogták ki, ekkor 28 kilogramm volt a súlya.


    

Abban az esetben 800 ezer forintra értékelték a beazonosított 28 kilós pontyot. Az ügy 3 millió forintos bírsággal zátult.

 

„Egy facebookon megosztott kép alapján bukott le a tógazda, hogy a megosztott képen szereplő hal eredetileg a Tisza-tó lakója volt. A kapitális méretű pontyot korábban kifogó sporthorgász a halat visszaengedte a tóba, ekkor 28 kilogramm volt. Két év múlva meglepődve látta viszont zsákmányát egy pest megyei horgásztóban, az akkori súlya 31 kilóra növekedett. A pecás nem hagyta annyiban, és bejelentést tett a NÉBIH állami halőr szolgálatánál, és minden tőle telhetőt elkövetett az eset felderítése érdekében!”

    

Gigabírság a trükköző tógazdának - Lezárult az ügy! - Pecacsarnok.hu

Mint korábban arról mi is beszámoltunk, egy facebookon megosztott kép alapján bukott le a tógazda, hogy a megosztott képen szereplő hal eredetileg a Tisza-tó lakója volt. A kapitális méretű pontyot korábban kifogó sporthorgász a halat visszaengedte a tóba, ekkor 28 kilogramm volt.

 

  

Mint mondtam, én nem értek a halakhoz. Nagyon nem... Bevallom, nem is szeretem őket. 

De ez nagyon nem tűnik rendben levőnek... És úgy néz ki, a valódi sporthorgászok szerint  sincs rendben...

 

Címkék: ponty, világrekord
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64721/pics/lead_800x600.jpg
ponty,világrekord
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?