hirdetés
Blogolj!

Minden amerikai Hálaadásnak vannak pulykatúlélői

Dorogi László

Nehéz ezt elképzelni, hiszen oly sok amerikai filmet, sorozatot s mi egymást láttunk már, amiben ez a megsütve csodaszép madár ott pihen az ünnepi asztalon Hálaadás napján. Ez a valóságban is így van, csakhogy egy-két szerencsés pulyka mindig akad.

Fotó: Piaxabay

Az amerikaiak minden november negyedik csütörtökjén tartják egyik kedvenc nemzeti ünnepüket a Hálaadást, amikor reggeltől estig sül-fő minden a konyhában, mi szem-szájnak ingere, majd amikor elkészült az ünnepi menü, a család lehuppan a kanapéba és amerikai futballt néz orrvérzésig. Hálaadás napján egyébként a jenkik egyébként azt ünneplik, hogy az Isten bőséges terméssel áldotta meg őket, ezért tartják ezt az ünnepet rendszerint az őszi betakarítások után.

Az ünnepnap mélyebb eredetébe és részleteibe most nem mennék bele, de annyi bizonyos, hogy már az Egyesült Államok első elnöke, George Washington is egészben sült, töltött pulykával ünnepelte a bőséges termést. Abraham Lincoln volt az első amerikai elnök, aki - fia kérésére - 1863-ban kegyelmet adott egy ünnepi asztalra szánt pulykának, ami elég nevetséges húzás ahhoz képest, hogy hány sorstársa végzi így is az asztalokon. Néhány évvel később már hagyománnyá vált, hogy az amerikai farmerek pulykát ajándékoznak az elnöknek hálaadás ünnepe előtt.

A megkegyelmezés hagyományát aztán sokáig nem követték a húsimádó elnökök, azonban 1947-ben Harry Truman ismét megmenekített egy madarat az ünnepi asztal fogságából, majd 1989-ben idősebb George H. Bush elnök hivatalossá is tette a szokást. Szóval Donald Trumpnak is be kellett állnia a sorba és kedden kegyelemben is részesített két pulykát, pedig eredetileg csak egyikőjük úszta volna meg a sütést. A szerencsés madarak június 28-án keltek ki tojásukból egy dél-dakotai farmon és az amerikaiak ezúttal szavazhattak is, hogy melyik pulyka kapjon kegyelmet. A szavazás rettenetesen szoros volt, a Répa névre keresztelt pulyka nyerte meg a szavazatok 51 százalékával, ezzel Borsószem kisasszonyt küldve a Trump-család ünnepi asztalára, végül azonban az elnök úgy döntött, ő is megmenekül.

A Répa és Borsószem az ítéletnek hála élheti tovább életét, méghozzá a hagyományok szerint a virginiai műegyetemen. A többi madárnak viszont jaj, mert lassan lobbannak alattuk a sütők.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64593/pics/lead_800x600.jpg
alkohol,Egyesült Államok,pulyka
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?