Blogolj!

Hallottál már a hallucinogén halról?

Dorogi László

Tudod, hogy hívják a kis halak nemzetét? Hát halucináció! Na, hogy ezt a rettenetes szóviccet tompítsuk, fogyasszunk el egy aranycsíkos tengeri durbincsot.

Ennek a tengeri élőlénynek ugyanis állítólag hallucinogén a húsa és aki megeszi, azt jobban kiüti, mintha LSD-bélyeget nyalogatott volna. Az aranycsíkos tengeri durbincsot a 2000-es évek közepén kezdték el komolyabban megvizsgálni a tudósok, a Clinical Toxicology tudományos szakfolyóirat 2006-ban két, egymástól teljesen független esetet vizsgált meg, amelyek egyaránt a francia Riviérán történtek.

A két éhes delikvens megsütve tette táplálékká a haláldozatokat és azt is nagyon fontos hozzátenni, hogy mindkét pórul járt alany megbízható étteremben kérte az ütős fogást. Miután megették a halakat, mindkettejüket szédülés és hányinger fogta el, néhány óra elteltével pedig hirtelen beütő hallucinációk jelentkeztek. Az alanyok borzasztó, rémálomszerű képzetekről számoltak be, mint például sikoltozó emberekről, irreálisan hatalmas madarakról és ízeltlábúakról és borzasztó éjszakai rémálmokról. A halak hatása ráadásul másfél-két napig tartott, szóval durván kiütötte mindkettejüket.

Egy néhány évvel később készült tanulmány azt állapította meg, hogy tulajdonképpen nem is a hal a hallucinogén "termék", sokkal inkább az egyik fontos táplálékául szolgáló Posidonia oceania névre hallgató hínár. Ebben a növényben aztán végül ki is mutattak egy LSD-re erősen hajazó anyagot, ami a központi idegrendszerre hat, s ugyan nem halálos, de nagyon erős méreganyag.

A kutatás azt is megállapította, hogy a halakban ősszel a legnagyobb a méreg mennyisége és elsősorban a fejhúsukban koncentrálódik, amit egyébként általában nem is szokás megenni, viszont kiderült, hogy a hagyományos főzési módszerek nem pusztítják el a kábítószert.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64528/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?