Blogolj!

Az egyetlen állat, akinek kocka az ürüléke

Chopi

Kocka alakú? Igen, létezik egy, egyetlen egy ilyen faj a Földön. Ráadásul most úgy tűnik, tudósokak sikerült rájönniük, hogy hogyan is lehetséges ez…

 

És hogy melyik ez az állat? Hát a nagyon aranyos, sőt – legalábbis ránézésre – cuki és vicces vombat. :-) 

 

Alvó vombat egy Melbourne melletti privát állatkertben; Fotó: Laurenz Bobke (http://australia.travelphoto.net/ ) CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=434421

   

A vombat vagy más néven csupaszorrú vombat (Vombatus ursinus) Ausztráliában és Tasmániában élő növényevő emlős.

 

 

Megjelenése a medvefélékre emlékeztet: robusztus felépítésű, csökevényes farkú állat. Szőrzete igen dús, talpa széles és csupasz, karmai lapítottak és erősek, ásásra alkalmasak. Testhossza 70–110 cm, a kifejlett állatok testtömege 20–35 kg.

 

Érdekes, hogy ők is erszényes emlősök. Vemhességi idejük rövid, 20-21 nap. Az anya kétévente egyszer, egyetlen utódot ellik. Az utódok igen fejletlenül jönnek világra, ezért sokáig maradnak anyjuk hátrafelé nyíló erszényében.

 

De több tény is érdekes velük kapcsolatban:

  • leginkább éjjel aktívak
  • óriási, akár 30 hektáros területű alagútrendszer ásnak
  • emiatt is és vastag bunája miatt is irtották őket, ma már védett állatok
  • lomhának tűnnek, de ez csak a látszat: akár 40 km/órás sebességgel is tudnak futni, ráadásul nem is rövid távon, hanem ezt akár két percig is tudják tartani
  • az erszényüket hátul hordják (ez azért lehet, hogy az ásás során ne legyen csupa föld a bébi)
  • a gyerekek gyakran visszatérnek az erszénybe (másfél évesen már ivarérettek, de akár egy éves korukban is az erszényhez menekülnek veszély esetén)
  • van hivatalos nemzetközi napjuk: október 22. Vombat-nap
  • extrém lassú az anyagcseréjük (tényleg lassú állati mércével is, akár 8–14 napig is eltarthat a táplálék megemésztése)
  • kemény pajzs a fenekük
  • kocka alakú az ürülékük 

Az utóbbiakat egy kicsit kifejtve:

Sokáig nem tudták a tudósok, hogyan lehetséges, hogy – egyedüli állatként – a vombat ürüléke nagyjából kocka alakú. Annyit lehetett tudni, hogy – részben a hosszú emésztés miatt – a szervezete szinte minden lehetséges tápanyagot kivon a táplálékból, pláne a megbecsülendő nedvességet, így gyakorlatilag csak a rostok maradnak és távoznak – a vombat ürüléke a legszárazabb.

  

A vombat ánusza pedig ugyanúgy kerek, mint bármely más állaté, a végtermék azonban annyira kemény és tömör, hogy nem formálódik már át, amikor a testet elhagyja. Az állat emésztőrendszere is extra hosszú, ráadásul az első szakaszában lévő vízszintes bordázat is segítheti a szögletes forma kialakulását.

  

Mivel a vombatok alapvetően a föld alatt élnek, nagyon rossz a látásuk, a szaglásuk viszont nagyon is kifinomult. Szeretik megjelölni a területüket, ehhez ők is használják a mintegy 2 cm élhosszúságú kis tégla formájú végtermékeket, amiket gyakran hagynak szokatlan helyeken, sziklákon, rönkökön, gombákon, egyéb instabil helyeken. Minél magasabban és minél jobb helyre sikerül, azok annál erősebben vonzzák a fajtársakat, hogy megszaglásszák azokat és kapcsolatba lépjenek egymással. Emiatt aztán kifejezetten jól jön, hogy az ürülékük nem gurul el…!

Hogy a tyúk volt-e előbb vagy a tojás, illetve esetünkben az „igény” vagy a „megoldás”, azt most sem tudhatjuk… Mindenesetre ebből a szempontból is szapora állat a vombat, egy példány egy este alatt akár száz darabot is produkál, alkalmanként négy-nyolc darabot.

 

Fotó: JJ Harrison, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8661812

 

Ennyit a miértről. Na de ott a hogyan kérdése. Ugyanis:

„Mindössze két módszerel tudunk kocka formát előállítanani: formázzuk vagy a vágjuk. Itt van viszont most a harmadik: lehetséges puha szövetek segítségével is” 

– fejtette ki Dr. Patricia Yang, atlantai kutató, a Georgiai Műszaki Egyetem munkatársa, aki azért kezdett kutatásba, mert először azt hitte, valami internetes vicc a négyzetes ürülék.

  

Később közúti balesetekben elpusztult wombatok emésztőrendszerét kezdte elboncolni és megvizsgálni.

Egy léggömb segítségével hasonlították össze a disznó és a vombat bélrendszerét, megfigyelve, hogy hogyan változik az alakja az állatok emésztőrendszerében. Arra a megállapításra jutottak, hogy az anyag a wombatok belének utolsó negyedében válik szilárddá, de a kocka alakot csak az utolsó 8 százalékban nyeri el. 

 

  

 

További érdekességük a fenekük, ami – más szempontból is – az egyik csodafegyverük. 

Ugyanis hiába fészkel párhuzamosan akár tíz üregben is, hiába merészkedik csak este ki, eőfordul, hogy menekülnie kell. Ekkor van nagy segítségére a feneke, mint páncél. Ugyanis a hátsója borzasztó kemény, négy egybeforrt csontból áll, amit porcréteg, zsír, bőr és szőrme borít. Ha csak az lóg ki az üregből, ellenségeik a dingók és egyéb ragadozók hiába is próbálkoznak, harapnak vagy karmolnak, nem tudnak komoly kárt tenni a vombatban. 

Sőt, arra is van bizonyíték, hogy a vombat a tomporát akár támadásra is tudja használni, ilyenkor azzal csapja hozzá a ragadozó fejét az alagúthoz, összetörve ezáltal a koponáját-

 

Ha a ragadozó nem adja fel túl hamar a támadást, előfordul, hogy a vombat hozzácsapja a fenekével a ragadozó fejét az alagút falához, ezzel összetörve a koponyáját. Többször láttak már vombatüreg közelében döglött rókákat, akikkel vélhetően pont ez történt.

  

Egyébként se próbáljuk megsimogatni ezeket az állatokat, bármennyire is cuki plüssállatnak néznek ki, mert a nemcsak a foguk éles, hanem a méretes karmaik is, gyakorlatilag bármin képesek keresztülásni magukat és néhányan láthatták azt is, mit képestenni egy ilyen kis állat az állatkerti gondozóval, aki nem volt elég elővigyázatos – inkább ne is gondoljunk bele…

 

Készítette: Julian Berry - https://www.flickr.com/photos/julianjb/463699422/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2598954

   

Forrás: Washington Post, BBC, The Guardian

https://www.bbc.com/news/world-australia-46258616

https://www.theguardian.com/science/2018/nov/18/scientists-unravel-secret-of-cube-shaped-wombat-faeces

https://twitter.com/PooMuseu

Kiemelt kép: Tasmán vombat; fotó: Posnov/Getty Images

 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64523/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?