Blogolj!

Kínai kivitelezésű kőbányai királykéró készült

Dorogi László

No, nem a jó öreg szopófantomos tizedik kerületben, hanem a legnagyobb ázsiai országban. A kínaiak ugyanis kitalálták, minek alapot és vázat építeni egy luxushotelnek, ha ki is lehet azt vájni egy hegyoldalból?

Fotó: The Independent

Sanghajban megnyílt a világ első, szinte teljesen földalatti szállodája, amelyet egy, eredeti funkciójától megfosztott kőbányából vájtak ki a leleményes építészek. Az InterContinental Shanghai Wonderland névre hallgató luxusszállodát tizennyolc emeletesre tervezték, ám az első tizenhat szintje bizony a föld alatt található, csupán a felső kettő emelkedik ki, mint egy cuki kis szurikáta feje az üregéből.

A hotel érdekessége, hogy az alsó két emelet nemcsak hogy a föld, de teljesen a víz alatt is van és konkrétan a szobák ablakai előtt úszkálnak a bányató élőlényei. A szállót egyébiránt egy brit építészeti iroda munkatársai tervezték, méghozzá úgy, hogy nem a környezetet alakították az épülethez, hanem a hotelt idomították a természeti adottságokhoz.

S mielőtt bárki is megrémülne, hogy a föld alatt ormótlan sötétség uralja a hotel szobáit, annak megnyugtatásképpen elmondjuk, hogy a szálloda jelentős része a szabad égre néz, csupán az épület vázát adja az egykori kőbánya.

Címkék: hotel, Kína
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64099/pics/lead_800x600.jpg
hotel,Kína
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?