Blogolj!

A krimiírók és a bűnözők álma, a Yellowstone Nemzeti Park

Dorogi László

Létezik egy hely az Egyesült Államokban, ahová nem ér el a törvény keze, ha nagyszabású bűntényre készül valaki. Itt egy gyilkosság simán megúszható.

Esetünkben a nagyszabású bűntény alatt tényleg a gyilkosságot kell értenünk, ugyanis bankot rabolni, vagy dollármilliárdokat sikkasztani nagyon nehéz lenne ezen a helyszínen: a Yellowstone Nemzeti Parkban.

Az amerikai alkotmányban szereplő joghézagot Brian Kalt jogászprofesszor fedezte fel 2005-ben, ekkor írta meg A tökéletes bűntény című cikkét, amelyben ki is fejtette, hogyan is hajtható végre a krimiírók és gyilkosok álma. Tiszta Gyilkos elmék, de tényleg.

Az Egyesült Államok területén található nemzeti parkok törvényhozási szempontból szövetségi régiónak számítanak. A Yellowstone Idaho, Montana és Wyoming állam találkozásánál fekszik, ám az amerikai kongresszus az egész parkot a wyomingi szövetségi bíróság törvénykezési hatálya alá vonta. Ennek következményeként, ez az egyetlen egy olyan szövetségi bíróság az USA-ban, ami más államokban elkövetett bűncselekmények esetén is intézkedhet. Itt jön a csavar a történetben.

Mivel az amerikai alkotmány harmadik cikkelye előírja, hogy szövetségi törvény hatálya alá eső bűncselekményeket abban az államban kell tárgyalni, ahol azokat elkövették, ellenben a hatodik alkotmánykiegészítés azt írja, hogy a tárgyalást a bűncselekménynek helyt adó államban, az érintett körzethez tartozó bíróságnak kell tárgyalnia. Igen ám, csakhogy a Yellowstone Nemzeti Park Idahóhoz tartozó részén ez nem lehetséges, hiszen a szövetségi törvények értelmében az államnak nincs törvénykezési joga ezen a területen, ez nagyjából egy ötven mérföldes körzetet takar.

Kalt azt is kifejtette, hogy az említett helyszínen elkövetett bűncselekmény akkor úszható meg, ha elég súlyos ahhoz, hogy esküdtszéket hívjanak össze, hiszen könnyebb súlyú kihágásokat pénzbüntetéssel vagy rövid idejű elzárással is büntethetnek. Másrészt a bűncselekményt mindenképpen a park "szürke zónájában" kell elkövetni, magyarán az oda szállított és ott elásott holttestekre például nem vonatkozik a joghézag. Ami a bűncselekmény elkövetését különösen megnehezíti, hogy az érintett terület teljesen néptelen és még utak sem vezetnek oda. De elméletileg, itt tényleg elkövethető a tökéletes bűntény.

Kalt még a cikke megjelenése előtt elküldte azt az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak, a wyomingi főügyésznek és a Szenátus jogi bizottságának is, de a jogalkotók nem foglalkoztak a dologgal, így a joghézagot a mai napig nem foltozták be. Kösse fel a gatyáját minden nyomozó, akinek erre akadt dolga.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64119/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?