hirdetés
Blogolj!

Közel 123 éve osztották ki az első büntetőcédulát gyorshajtásért

Ragnar Volarus

Hova ez az őrült száguldozás? Nap mint nap elhangzik ez a mondat, de a történet több mint 120 éve kezdődött. Ugyanis ennyire régen adták át az első büntetőcédulát gyorshajtásért.

A "szerencsés" sofőrt Walter Arnoldnak hívták, aki 1896. január 28-án a kenti Paddock Wood utcáin repesztett, négyszeresen túllépve a megengedett sebességhatárt. Persze ez akkoriban óránként 2 mérföld (3,2 km/h) volt.

Na de álljon meg a menet! Hiszen ennél még gyalog is gyorsabban lehet haladni! - mondhatnánk. Ám azt ne hagyjuk ki a számításból, hogy a piszkos és büdös autók előtt akkoriban még egy kocsikísérőnek is kellett mennie, aki piros zászlót lengetve figyelmeztette a gyalogosokat a közelgő életveszélyes masinára.

Arnoldban viszont túltengett a versenyszellem, száguldozni akart, tövig nyomta a gázpedált, és 8 mérföldes (13 km/h) óránkénti sebességgel suhant végig Paddock Woodon. Ezt a gyorshajtást már a biciklis közlekedési rendőr sem tűrhette, és üldözőbe vette a gyorshajtót. Hogy-hogy nem, a kergetőzés 8 kilométeren át tartott, mire a derék szerv utolérte az ámokfutót. Ám amikor ez megtörtént, Arnold még azt is megbánta, hogy megszületett, hiszen egy shilling pénzbüntetést szabott ki rá a rend - nem túl gyors - őre.

Persze így utólag azt is mondhatnánk, hogy ez volt az első gyorshajtás, és az első sikeres marketinges próbálkozás az autókereskedelem terén. Mert Walter Arnoldnak bizony jól jött ez a kis nyilvánosság, amit az eset kavart, hiszen övé volt az ország egyik első autókereskedése, ahol a Németországból importált Benz autóit árulta. Később, 1896 és 1899 között a vállalata saját, a Benz modelljeire épülő autókat is tervezett, Arnold Motor Carriage néven.

Látván, hogy milyen őrületes sebességre képes egy automobil, a brit törvényhozásnak is lépnie kellett. Ezért még ebben az évben elrendelték, hogy a sebességkorlátot növeljék óránként 14 mérföldre (22 kilométer). Egyúttal a zászlós kocsikísérő munkakört is megszüntették, s átvette helyüket a dudának nevezett újabb forradalmi találmány.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/64067/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?