Blogolj!

A valóságban is megépült Noé bárkája!

Chopi

 

Bibliai leírások alapján elkészítették és 2016-ban meg is nyitották Noé bárkájának gyakorlatilag – illetve a lehetőségekhez képest – pontos mását az amerikai Kentucky állam-beli Williamstownban.  

 

  

Az építmény tulajdonképpen egy óriási, világszínvonalú és egyedülálló keresztény tematikus park, 100 millió dolláros kiállítás, amely az Ark Encounter nevet kapta. Mindez egy profitorientált vállakozás része, amit egy bizonyos Ken Ham által alapított és ami szerinte egy evangéliumi eszköz, amely Mózes első könyvét szó szerint értelmezi. Az úriember a Biblia üzenetét próbálja eljuttatni az emberekhez ezen a kétségkívül elég látványos, szokatlan és talán hatékony módon. 

 

A három emeletes, életnagyságú bárka a leírás szerint 510 láb hosszú, 85 láb széles és 51 láb magas, mely méreteket a Szentírásból vették. Érthetőbben: 150 méter hosszú, 26 méter széles és 15,5 méter magas

   

 

  

A Bibliában a bárka építésére vonatkozó rész így hangzik:

„Csinálj magadnak bárkát gófer fából, rekesztékeket csinálj a bárkában, és szurkozd meg belől és kivűl szurokkal. Ekképpen csináld pedig azt: A bárka hossza háromszáz könyök legyen, a szélessége ötven könyök, és a magassága harminc könyök. Ablakot csinálj a bárkán, és egy könyöknyire hagyd azt felülről; a bárka ajtaját pedig oldalt csináld; alsó, közép, és harmad padlásúvá csináld azt.”
(1Móz 7,14–16)
 

Az egy könyök mértékegységet elnagyolt számítás szerint nagyjából fél méternek, pontosan valamiért 44,4 centiméternek szokás venni.

 

Középkori ábrázolás Noé bárkájáról, Wikipédia

  

A beruházást a befektetők és adakozók mellett Kentucky állam, Grant County és Williamstown városa is támogatta. Ken Ham szerint a bárka építéséhez 62 millió dollárt adtak a befektetők és 38 millió dollárral járultak hozzá az  adományozók.

 

Ken Ham

  

A bárkán megtekintehető kiállítás mellett az Ark Encounter parkban található még állatsimogató, egy 900 férőhelyes előadóterem és egy 1500 férőhelyes étterem is.

 

Egy kiállított Scutosaurus

   

A Kentucky.com cikke szerint a vendégek száma jóval elmaradt a várt szinttől, kicsivel több mint 860 ezer eladott jegyet említenek 2017 júliusa és idén június között, pedig a megynitáskor évi legalább 1,4 millió – 2,4 millió látogatót reméltek.

 

    

   

Forrás: https://arkencounter.com

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/63938/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?