Blogolj!

Van egy nagyon jó hírünk mélázó egyetemisták számára

Dorogi László

Nem zárható ki, hogy az információk a megfeszített koncentráció helyett a figyelemelterelésnek köszönhetően rögzülnek alaposabban.

A jelenséget egy bizonyos Bluma Zeigarnik, litván pszichológus írta le először az 1920-as évek végén, így róla is nevezték el Zeigarnik-hatásnak. A pszichológust a Berlini Egyetem egyik professzorának hatására vágott bele kutatásába, amelynek hipotézise a következő volt: egy feladat puszta teljesítése garantálhatja, hogy feledésbe merüljön, míg a be nem fejezett feladatok jobban rögzülnek a memóriában.

Zeigarnik feltételezése szerint ennek nemcsak az észleléshez lehet köze, hanem olyan magasabb szintű mentális folyamatokhoz is, mint az emlékek képződése. A pszichológus kísérletei során önkénteseivel több egyszerű feladatot végeztetett el, olyanokat, mint a dobozhajtogatás, vagy éppen egy puzzle kirakása. A kísérletek felében a kísérletvezető időnként megzavarta a résztvevőket, a másik felében viszont hagyták őket nyugodtan dolgozni. A feladatok elvégzését követően Zeigarnik megkérdezte a kísérleti alanyokat, hogy milyen emlékeik vannak az elvégzett feladatokról, az eredmények pedig meglepőnek bizonyultak.

Akiket megzavartak feladatuk teljesítése közben, azok jobban emlékeztek több apró részletre, mint azok, akik nyugodtan dolgozhattak, ráadásul a jelenséget az önkéntesek 90 százalékánál is megfigyelték. A tanulmány szerint tehát egy feladat jobban rögzül a memóriánkban, amíg el nem végezzük és a végleges befejezés után kezdődik maga a felejtés folyamata. Mindez alátámasztja a memóriaműködésről szóló elméletet: az aktív információgyűjtés elősegíti annak megőrzését, de az elő nem hívott információt valószínűleg könnyebben elfelejtjük.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/63779/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?