hirdetés
Blogolj!

Nem is gondolnád, milyen régiek az első lesifotók

Az ember azt gondolná, hogy a lesifotók a huszadik század végének szüleményei, amik egyszerre fejlődtek a bulvárlapokkal. Ez nem teljesen így van.

Olyannyira nem, hogy egy bizonyos Carl Stomer norvég tudós már az 1890-es években titokban megörökítette az embereket kémkamerájával egyfajta kísérletképp. A kísérletezés pedig nem is állt messze tőle, hiszen Stomer geofizikus, matematikus volt, aki jelentősen hozzájárult a sarki fény megértéséhez, később pedig a kozmikus sugárzás felfedezéséhez és tanulmányozásához.

A fotózás is a szívéhez nőtt, így egyetemi évei alatt az utca emberét kapta lencsevégre Osloban. A kis kerek szerkezetet el tudta rejteni a ruhája alá, csak a lencse lógott ki egy gomblyukon keresztül.

“A mellényem alatt egy madzag lógott, amit ha megrántottam, már készült is a felvétel” – mesélte Carl Størmer 1942-ben egy helyi lapnak.

A tudós azért választotta a fotózás ezen módját, mert természetes képeket szeretett volna készíteni, az akkoriban megszokott modoros, beállított fotók helyett. Titokban készült felvételei így hűen ábrázolják a norvég főváros lakóinak mindennapjait. Láthatóan ez sikerült is.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/63691/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?