Blogolj!

Halálos orvosi baki rázta meg Franciaországot

Pintér M. Lajos

Tüdőrákban halt meg egy francia szervátültetett, aki egy láncdohányos tüdejét kapta.

Illusztráció: pixabay.com

Bő másfél évvel a transzplantáció után tüdőrákban halt meg egy francia nő, akibe egy hajdan erős dohányos nő tüdejét ültették át. A súlyos orvosi baki megrázta az országot.

Kiderült, hogy az 57 évesen elhunyt donor több évtizede láncdohányos volt, egészen pontosan 30 éven keresztül napi egy doboz cigarettát füstölt el.

A gyermekkora óta cisztás fibrózisban szenvedő páciens 2015 novemberében kapta meg „új” tüdejét, 2017 júniusában pedig bekerült a montpellier-i egyetemi klinikára, ahol két hónappal később tüdőrákban elhunyt anélkül, hogy bármiféle terápiát alkalmazhattak volna nála.

A szakemberek kimutatták, hogy az elhunyt a dohányzás okozta tüdőrák jellegzetes tüneteit mutatta, ám az is nyilvánvalóvá vált a vizsgálatokból, hogy ezért nem az ő életmódja volt a felelős: a tüdőrák ugyanis már a donornál keletkezett! Ráadásul a szervkilökődés megakadályozására szedett immungyengítő gyógyszerek tovább gyorsították a kifejlődését...

Az MTI megjegyzi: a tüdőrák hosszú lappangási idejére tekintettel a kutatók különleges elővigyázatosságot ajánlanak a dohányzó donoroktól származó szervek átültetésénél olyan esetekben, amikor a donor csak nem sokkal a transzplantáció előtt tette le a cigit.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/63543/pics/lead_800x600.jpg
cigaretta,dohányzás,egészségügy,színes világ,transzplantáció,tüdőrák
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?