Blogolj!

A töklámpás és a részeges kovácsmester

Ragnar Volarus

Amerikában Halloweenkor a gyerekek ijesztő jelmezekbe bújnak, házról-házra járnak édességekre vadászva, és ha nem kapnak, megtréfálják a ház lakóit. Persze kihagyhatatlan, hogy előtte töklámpásokat is készítenek, mindenféle ijesztő és vicsorgó arcokat vájva a sárga tökökbe. Persze nem volt ez mindig így, mégis honnan ered ez az eredetileg amerikai szokás, amely manapság már az egész világon kezd elterjedni?

A válasz itt sem olyan egyszerű. A szokások több különböző pogány és keresztény ünnepre vezethetők vissza. A kereszténység elterjedésével a keresztény szokásokat pogány ünnepekhez igazították, a mindenszentek ünnepét éppen a kelta újévhez igazítva. A szentek ünnepét aztán 835-ben IV. Gergely pápa helyezte november 1-re.

A hagyománykör az ókori rómaiakhoz vezethető vissza, Pompona, a gyümölcsök istennője, és Feralia, a holtak emléknapja is hatással volt a kialakulására. Amikor a rómaiak elfoglalták a brit szigeteket, szokásaik egy része beépült az ott élő népek hagyományaiba. 

A kelták november 1-én ünnepelték az újévet, ilyenkor a hagyomány szerint megszűnnek az evilág és túlvilág közötti határok, a halottak pedig  szabadon járhatnak az élők között. Emiatt sokan végigjárták a házakat, énekeket kántálva, hogy elűzzék a rontó szellemeket. Mindezt persze jó fizetségért cserébe. Más országokban jellemzően szegény gyerekek járták körbe a házakat és imádkoztak a holtakért, ezért szintén fizetséget és süteményeket kapva cserébe.

A pogány hagyományok szerint a halottak, mielőtt elhagyják az élők földjét, még kapnak egy esélyt, hogy megbosszulják sérelmeiket ellenségeiken. Ezért az emberek jelmezekbe bújtak, maszkokat vettek fel, hogy a holtak szellemei ne ismerjék fel őket.

De voltak családok, akik ilyenkor összejöttek, körbeülték a tüzet és kísértettörténetekkel szórakoztatták egymást. Ekkor már fontos jelképe az ünnepnek a töklámpás, mert a babonák szerint ezen az éjszakán nem szabadott útra kelni. Aki mégis erre vetemedett, az rémisztő töklámpással védte meg magát az ártó szellemektől. Egyéb források szerint a töklámpás a halottak lelkét szimbolizálta, más országokban pedig azért égtek folyamatosan a gyertyák, hogy a halottak megtalálják földi házaikat.

A töklámpásról ezen túl is számtalan legenda született. Angol nyelvterületen Jack O’Lantern néven ismerik, és az elbeszélések szerint Jack egy részeges kovács volt, aki megtréfálta az ördögöt. Az ördög ezért halála után nem akarta a pokolba engedni, de Jack a mennybe sem mehetett részegeskedése miatt. Így a lelke a két világ között maradt, de kért az ördögtől egy lámpást, hogy legalább az utat lássa örökös bolyongása alatt.

A Halloween idővel az angolszász népek ünneppé vált, Európában szinte teljesen feledésbe merült. Az Egyesült Államokban ezzel szemben jelmezes felvonulásokat, óriási bulikat, partikat rendeznek ezen a napon. Az utóbbi években egyre erősebben kezd visszaszivárogni Európába is a Halloween, és egyre komolyabb iparág is épül rá. Elég csak az idén mozikba visszatérő, 40 éves jubileumát ünneplő filmre gondolnunk. 

Brutálisan nyitott a mozikban a legújabb Halloween-film

Movie.hu Az előzetesek alapján mindenki reménykedett, hogy végre valóban egy méltó folytatást kap John Carpenter klasszikusa, a Halloween, de azért erre senki sem számított.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/63257/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?