Blogolj!

9 megdöbbentő szépségtipp a múltból

A szépségre való törekvés örök, ez mindig is így volt, legfeljebb a szépségideál volt más és más a múltban. Ebből következik, hogy szépségtippek mindig is voltak, de régen akadtak elég meghökkentő praktikák is.

Rúzs bogarakból?

Igen, az ősi Egyiptomban nagyon népszerű viselet volt a rúzs, amit nemcsak Kleopátra használt előszeretettel, hanem lényegében mindenki más is. Nemcsak esztétikai okai voltak ennek, hanem védelemként is szolgált a napfény és a szél ellen. Eleinte jód, bróm-mannit kombinációit használták a színezésre, de ezek mérgezők voltak, így később rátértek a hangyákra és bogarakra egyfajta színanyag-forrásként.

Lábkötés

Ezt a kegyetlen eljárást nem is olyan régen, még a 20. század elején is alkalmazták Kínában. A szokás a 10. századtól volt elfogadott, ami annyiból állt, hogy a fiatal lányok lábfejét erősen elkötötték, ami az évek során deformált lett. A „lótuszlábak” a társadalmi státuszt voltak hivatottak jelezni.

Minél hosszabb, annál jobb

Míg Kínában a kicsi láb, addig a középkorban a hosszú láb volt a nyerő. Az arisztokrácia körében nem volt ritka a 25-30 cm-es orrú cipő sem, és ahogy lépegetünk lefelé a társadalmi ranglétrán, úgy rövidültek a cipők is. Ez is egyfajta jelzés volt, hogy ki honnan, milyen háttérből érkezett, és természetesen ez is nagyon kényelmetlen viselet volt.

Tömés mindenhol

A cirádás válltömések nem ismeretlenek a kosztümös filmekből, ugyanis régen a 16. század Angliájában igen megszokott látvány volt. Míg a férfiak a válluknál és mellkasuknál használták ezt a megoldást, hogy minél izmosabbnak látszódjanak, addig a nők a csípőjüket hangsúlyozták leginkább. Megtévesztés mesterfokon.

Sugárzó szépség?

Szó szerint, ugyanis a harmincas években gyártottak radioaktív anyagokból, pontosabban rádiumból kozmetikumokat. És bár Pierre és Marie Curie már az 1800-as évek végén felfedezték a sugárzó anyagot, a huszadik század elején előszeretettel készíttettek belőlük krémeket.

Haj, haj, mindenhol haj

Nehéz elképzelni, hogy a „macaroni haj” hogyan és miért létezett, pedig így volt. A 18. század Angliájában sokan hordták ezt a „valamit” a fejükön, aminek lényege annyi volt, hogy minél nagyobb, magasabb legyen. Ezt még tudták azzal fokozni, hogy egy kis kalapot tettek a búbjukra, amit igen nehéz is volt levenni utána.

Karom

Az extrém hosszú körmök, azaz karmok divatja az ősi Kínában hódított. Ezt jelezte azt, hogy az illető az arisztokrácia tagja, hiszen nincs szüksége az illetőnek rövid körmökre a kétkezi munkához. A hagyomány a mai napig él Kínában, ami leginkább a férfiakra jellemző, de manapság már csak egy ujjukon szokták megtartani a hosszú körmöt.

Gladiátor izzadtság

Mint kozmetikum. Igen, ilyen is volt. A gladiátorok nemcsak a szórakoztatásra, hanem a szépségre is hatással voltak, legalábbis a Rómában így gondolták. Leginkább az arénák környékén árulták a „nedűt” a harcok során.

Volt toka, nincs toka

Az 1800-as évek végén is sok gondot okozott a szépülni vágyóknak, hogy néha bizony megereszkedett az arc vagy a toka. Ezért találta ki egy bizonyos E. J. Mack ezt a kínzóeszköznek látszó valamit, ami azt ígérte, hogy eltünteti a tokát és megemeli az arcbőrt. Kényelmesnek tűnik? Nem bizony.

(forrás: brightside.me)

1
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/63169/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-01 09:22:01
Na, itt az élő példa arra, hogy az emberi hülyeség évezredek óta korlátlan !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?