Blogolj!

Ettől olyan csodálatos a husky kutyák szeme!

Te is imádod a vadítóan kék szemű szibériai husky kutyusokat? Mi is! Most pedig eláruljuk, mitől ilyen fantasztikus a szemük.

Fotó: pixabay.com

Persze nem ékeskedünk más tollaival, nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, hanem a tudósok – ahogy arról a National Geographic beszámol.

A kutatók korábban is tisztában voltak vele, hogy a kék szem bizonyos kutyafajtáknál összefüggésben áll az állat szőrszínével. Nemrég alapos vizsgálatnak vetették alá a szibériai husky DNS-mintáját, hogy kiderítsék, bundájuk színén kívül mi okozhatja még az egyedülálló kinézetüket.

Nos, a PLOS Genetics című lapban megjelent tanulmány szerint a résztvevő kutatók több mint 6000 kutyától vettek DNS-mintát. Sikerült is kideríteni, hogy az ALX4 nevezetű gén mutációja határozza meg a huskyk bámulatos szemszínét.

A szakemberek megállapították, a huskyknál az ALX4 gén mutációja csökkentett pigmenttermelést eredményez a szemben, emiatt a pigmenthiány miatt látszik kék színűnek.

„Kék pigment nem létezik. A szem azért tűnik kéknek, mert fény éri. Ugyanaz a jelenség, mint amikor az eget kéknek véljük, pedig az űr nem az”

– mondta Kristopher Irizarry generikus.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/63143/pics/lead_800x600.jpg
husky,kutatás,kutya,színes világ,tudomány,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?