Blogolj!

Befellegzett a véralvadásgátló gyógyszereknek?

Egy japán kutatás szerint egy új, kísérleti oltóanyag sok életet menthet meg, és segít megakadályozni a másodlagos stroke-ot és az esetleges szívrohamot.

Illusztráció: pixabay.com

Oltás válthatja fel majdan a szájon átszedhető véralvadásgátló gyógyszereket, hogy csökkentsék a vérrögök okozta másodlagos stroke kockázatát egy új japán kutatás szerint – számol be róla az MTI.

Az Amerikai Szívtársaság Hypertension című folyóiratában bemutatott tanulmány szerint a japán kutatók sikeresen teszteltek egereken egy kísérleti oltóanyagot, amely védelmet biztosított a vérrögképződés ellen több mint két hónapon át anélkül, hogy növelte volna a vérzés kockázatát, vagy autoimmun választ idézett volna elő. Az autoimmun válasz hiánya azért fontos, mert azt jelenti, hogy az egerek immunrendszere nem érzéklete az oltóanyagot „behatolóként”, amely ellen fel kellett volna lépnie.

A vérrög által előidézett isémiás stroke-ot szenvedőknek gyakran kell véralvadásgátlót szedniük, megakadályozandó egy újabb stroke kialakulását.

A vakcina ugyanolyan jól működött, mint a szájon át szedett clopidogrel véralvadásgátló – közölte Nakagami Hironori, az Oszaki Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. Az oltóanyag kifejlesztése a naponta szájon át szedett gyógyszerek felváltására vagy kiegészítésére sok életet menthet meg, és segít megakadályozni a másodlagos stroke-ot és az esetleges szívrohamot – idézte Nakagamit az Eurekalaert tudományos hírportál.

„Sok stroke beteg nem szedi előírásszerűen a véralvadásgátlókat, ami miatt nagyobb a valószínűsége egy újabb stroke kialakulásának. Az oltás egy nap megoldhatja ezt a kérdést, mivel csak időszakonként kell beadni”

– hangsúlyozta a kutató.

Reményei szerint öt-tíz év múlva megkezdődhetnek az oltóanyag klinikai próbái. Nakagami ugyanakkor elismerte, vannak különbségek az egerek és az emberek között abban, hogy az immunrendszer hogyan ismeri fel az oltást, ezt a problémát még le kell küzdeniük. 

1
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/63123/pics/lead_800x600.jpg
kutatás,oltás,színes világ,tudomány,véralvadásgátló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Marinka 2018-11-05 15:53:13
A keletiek mindig kitalálnak valamit! A mostani fura időjárásban még az immunerősítés is fontos. Erről egy jó cikket is olvastam: https://havasilotuszbetet.hu/immunerosites-termeszetesen-a-kinai-orvoslas-erejevel/?v=35b5282113b8
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?