hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy vannak emberek, akik immunisak a másnaposságra?

Ragnar Volarus

Az alkohol szervezetre gyakorolt hatásait régóta vizsgálja már a tudomány, és mára nagyon sok mindent tudnak arról, hogy mit is művel szervezetünkkel. De van az alkoholfogyasztással kapcsolatban egy terület, ami nem különösebben kutatott, így mostanáig nem tudjuk pontosan, hogy pontosan mi is a jelenség működési mechanizmusa. Ez pedig a másnaposság.

Rengeteg tudományos teória van rá, és azt is kikísérletezték, hogy milyen típusú alkoholos italnak "köszönhetjük" a súlyosabb másnapossági tüneteket, de egészen azt, hogy  pontosan nem tudja a tudomány, hogy mi és hogyan okozza a másnaposságot. Azt viszont sikerült kimutatni, hogy az emberek meglepően nagy része, 20-25% immúnis a hatásra. Ezen szerencsések akár félholtra is ihatják magukat, mégsem ébrednek másnap reggel a hasogató fejfájás-szédülés-levertség kombóval.

Sajnos egyelőre nem tudják megmagyarázni a kutatók, hogy ennek mi a pontos oka, pedig ha sikerülne megfejteni az immunitás hátterét, egészen biztosan hatalmas piaca lenne az ez alapján kifejlesztett másnaposság elleni szereknek. A kutatók legjobb tippje eddig a genetikai magyarázat, azon belül is az ALDH gén, amiről már régebben bebizonyították, hogy az ázsiai és a fehér emberek populációjában különböző allélok formájában van jelen, és ez okozza azt, hogy az ázsiaiak sokkal betegebbek egy-egy görbe éjszaka után.

Egy dán kutatás pedig azt is kiderítette, hogy az idősebb emberekre kevésbé hat a másnaposság. Egy 52 ezer önkéntessel végzett kutatás azt mutatta, hogy a 18 és 29 év közöttiek sokkal nagyobb arányban számoltak be alkoholfogyasztás után kellemetlen másnapi hatásokról, mint a 60 év fölöttiek.

Erre a jelenségre szintén nem tudnak még mit mondani a tudósok. Előfordulhat az is, hogy a másnaposságra erősen hajlamos emberek nem is élik meg az idős kort, vagy akár teljesen leállnak az alkoholfogyasztással, ahogy öregszenek. Az is egy lehetséges ok lehet, hogy az idősebbek jóval kevesebbet dohányoznak, a dohányzás pedig bizonyítottan súlyosbítja a másnaposság hatását.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/62940/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?