Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Az instant bor volt a szesztilalom legpazarabb terméke

Dorogi László

Nem kellett sok az agyafúrt jenkiknek, hogy megtalálják a szesztilalom kiskapuit. Csináltak például kockabort.

A huszadik század elejére alaposan lezüllött az USA lakosság, éppen ezért többek között a Nemzeti Prohibiciós Párt nyomására, igen komoly törekvéseket tettek az Amerikai Egyesült Államok szeszmentesítésének érdekében. 1920. január 16-án lépett életbe az az alkotmánymódosítás, amely az egész államszövetség területén megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és importját is. A törvénynek persze voltak gazdasági okai: a munkások túl sokat töltikéztek, ezzel együtt persze jóval kisebb mértékben voltak munkaképesek és nem is tudtak annyi hasznot megtermelni, mint azok, akik nem ittak.

Nem véletlen, hogy az amerikai szesztilalom a történelem egyik legelhibázottabb döntésének bizonyult, az alkoholfogyasztás ugyanis egyáltalán nem szűnt meg az USA-ban, sőt! Addig soha nem látott mértékben lendült fel a feketekereskedelem, s hiába próbálták a hatóságok minden rendelkezésükre álló eszközzel betartatni a törvényt, az csak nem jött össze. A tilalmat végül 1933. december 5-én oldották fel, de természetesen a tiltott időszak alatt számtalan furfangos megoldást ötöltek ki az emberek az áhított szesz kinyerése, előteremtése és megalkotása érdekében.

Az egyik legnehezebb helyzetbe a szőlőtermelő gazdák kerültek, ugyanis minden 0,5 százalék alkoholtartalmú ital tiltólistára került - kivéve például azok a szélesebb körökben ismeretlen gyümölcspárlatok, mint a pálinka - ezért a szőlőtőkéket csak akkor tarthatták meg, ha igazolni tudták, hogy a gyümölcsből nem lesz alkohol. Sokan ennek hatására kivágták a tőkéket, de azok a rafinált gazdák jobban jártak, akik szilárd gyümölcskoncentrátumot készítettek a szőlőléből.

Ez hellyel-közel teljesen legálisnak számított, csakhogy a furfangos értékesítők a csomagolásra gondosan ráírták, mit nem szabad csinálni a szőlőkockával, nehogy a végén véletlenül borrá váljon. A kaliforniai termelők által előállított koncentrált szőlőkocka házilag nagyon könnyedén fermentálható volt, csak néhány hétnyi türelem kellett hozzá. A kedves fogyasztó feloldotta a megfelelő mennyiségű vízben a kockát, majd 21 napig érlelte. És bumm, így készült el a szesztilalom kannás bora.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/62915/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?