Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Peru, a világ régészeinek kincsesbányája

Dorogi László

A nyári, labdarúgó-világbajnokság legszínesebb figurái kétségtelenül a poncsóba és díszes népviseletbe öltözött perui szurkolók voltak, akik ezerszámra árasztották el Oroszországot és fantasztikus hangulatot varázsoltak a helyenként hűvös orosz nyárba. Perunak elképesztően gazdag kultúrája sok ezer évre nyúlik vissza, így hát az sem meglepő, ha néhanapján felfedeznek egy-két néhány ezer éves temetkezési helyet, esetleg néhány évszázaddal ezelőtt készült szobrot.

Cusco városa. (Fotó: Road Affair)

Ez történt most is, így a legjobb az lesz, ha visszafelé kezdjük el pörgetni az idő kerekét. A dél-amerikai ország északi részén mintegy 800 éves, fából(!) készült szoborcsoportra bukkantak régészek, ami azért is különösen nagy szó, hiszen a fa anyaga gyorsabban erodálódik, mint a kő, vagy a márvány, ennek ellenére a húsz figurából álló kompozíció darabjai egy kivételével szinte eredeti állapotukban maradtak fönn.

Az alkotásokat még szeptemberben fedezték fel a kutatók az egykori Csimu Birodalom fővárosának helyén található területen. A csimu kultúra nagyjából ötszáz éves fénykorszaka 900 és 1450 közé tehető, a virágzó birodalomnak pedig Csan Csan volt a fővárosa. A város nevének jelentése annyit tesz, ragyogó Nap, egykoron közel 20 négyzetkilométeren terült el és nagyjából 30 ezer lakost számlált. A település romjait ma is rengeteg turista keresi fel, 1986 óta pedig a világörökségi helyszínek közé tartozik.

No, de térjünk vissza a szobrokra: az alkotások 70 centiméter magasak és a Nagy Csimu palota egyik szertartásterméhez vezető folyosó falába vájt hasadékokban tárták föl őket. A fekete színű, emberalakot ábrázoló szobrok különlegessége, hogy bézs színű agyagmaszk található az emberi arcokon, Artur Paredes ásatásvezető szerint ezek lehetnek a Csan Csanban eddig feltárt legrégebbi szobrok.

Fotó: MTI

A folyosót, ahol a figurákra leltek, júliusban fedezték fel a régészek és a prehispán kultúrákban közös mitikus szimbólumokat is megtalálták benne. Az MTI beszámolója szerint a városban számos egyéb épület mellett 10 nagy, fallal körülvett, égetetlen téglából emelt épületegyüttes, úgynevezett ciudadela - magyarul fellegvár - állt. A fellegvárak az uralkodók székhelyéül szolgáltak, minden ciudadela királyi temetkezőhelyet, lakónegyedet, raktározási és újraelosztási célokat szolgáló épületeket, kerteket és nagyméretű ciszternákat foglalt magában.

Az eredeti komplexumból mára csupán egy 14 négyzetkilométernyi terület maradt fenn, de erre is komoly fenyegetést jelentenek a környezeti behatások, továbbá más városok terjeszkedése és sajnos a műkincs-tolvajok is. Jelenleg csaknem 500 ember, köztük 50 régész dolgozik a lelőhely és a kincsek megóvásán.

Peruban az a jó, hogy rettentően hosszan terül el a dél-amerikai kontinensen, így amíg északon Csan Csan örökségének megóvásán dolgoznak a szakemberek, addig délen hasonlóan különleges és sokkal régebbi leletre bukkant kutatók egy másik csoportja.

A Luz Monrroy archeológus által vezetett társaság háromezer éves temetkezési helyre bukkant a dél-perui Cusco városában - ez a név ugye elég ismerős lehet az Eszeveszett birodalom című Disney meséből. A kutatók beszámolója szerint a sírban talált csontváz olyan fiataloké lehet, akik az inka civilizációt megelőző, úgynevezett marcavalle-i kultúrához tartoztak, amely az időszámítás előtti első évezredben virágzott a Cusco-völgyben - ekkor az inkák még nem voltak sehol, legalábbis Peruban biztosan nem.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a halottak egyike vélhetően befolyásos személyiség lehetett életében, erre utal ugyanis az elhunyt koponyája, amelyet aranyból és ezüstből fejdísz ékesített. A sírok mellett egy tevére hasonlító állat csontvázát is megtalálták és kőműves műhelyre utaló maradványokat, kerámia cserepeket is felfedeztek, ami a kultúra magas szintű fejlettségére utal.

Nem ez volt az első különleges felfedezés Cuscó városában, ugyanezen a területen 2013-ban már találtak egy öt csontvázat rejtő sírt a régészek.

Címkék: régészet
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/62823/pics/lead_800x600.jpg
régészet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?