hirdetés
Vívó-vb: Siklósi Gergely világbajnok!
A 21 éves magyar párbajtőröző parádésan vívott egész nap, a döntőben az orosz Szergej Bida ellen 13-10-ről állt fel és nyerte meg az aranyérmet a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Blogolj!

Tudtad-e ki miatt van lejárati dátum a tejesdobozokon?

Ragnar Volarus

Ma már a világ legtermészetesebb dolga, hogy a boltban vásárolt élelmiszereken szerepel a lejárati dátum. De nem mindig volt ez így.  Elmélázott már valaha azon, hogy mióta van ez így, és vajon kinek köszönhetjük? Az első kérdésre az a válasz, hogy általánosan a hetvenes évek óta szabályozzák az élelmiszerek ilyen felcímkézését, de egyes romlandó termékeknél már az 1930-as években bevezettek ilyen szabályozást.

Viszont ennél sokkal megdöbbentőbb a válasz a kérdés második felére. Ugyanis az ember, aki kilobbizta, hogy a tejesüvegekre kötelező legyen a lejárati dátumot felcímkézni, egészen másról volt nevezetes. Ezt az embert ugyanis úgy hívják: Al Capone. 

Akiről ugye közismert tény, hogy az amerikai szesztilalom idején, 1920-tól, a 30-as évek elejéig volt a hírhedt chicagói maffia feje. Tehát a szervezett alvilág leghíresebb és legbefolyásosabb tagja Amerikában. Arról viszont jóval kevesebben tudnak, hogy amikor már sejteni lehetett, hogy az alkoholtilalom a végéhez közeledik, a gengszter beszállt a tejiparba is. Még a hűtők elterjedése előtt a friss, palackozott tej házhoz szállítása volt a tej általános terjesztési módja. Ez persze magával hordozta azt a problémát, hogy hűtés nélkül nem sokáig állt el a tej, ami sok egészségügyi problémával járt.

Al Capone az illegális úton szerzett nem kevés pénzével felvásárolta a Meadowmoor Dairies tejüzemet, majd a csakis rá jellemző hatékony (vagy más szóval törvénytelen) módszerekkel rövid úton piacot is szerzett. Az egyik jellemző módszer az volt, hogy például amikor a szakszervezeti vezetőknek kezdett túl nagy lenni a hangja, ismeretlenek elrabolták a családjukat. Capone azt is gond nélkül elintézte, hogy szakszervezeten kívüli tejfutárokat alkalmazhasson, és hogy a drága helyi helyett az olcsó iowai tejet importálhassa.

Ám az igazi ász a pakliban az volt, mikor a városvezetésnél kilobbizta azt a törvényt, hogy népegészségügyi okokból kötelező legyen a tejesüvegeken feltüntetni a tej lejárati idejét. Na de miért? Mert egész Chicagóban csak neki volt olyan nyomdafelszerelése, ami erre alkalmas volt.

A maffia tejbiznisze mindössze három hónapja működött, mikor az FBI-nak sikerült végre elkapni Al Caponét, és adócsalásért börtönbe juttatnia. Az üzletet a bátyja, Ralph Capone vette át, aki villámsebesen fehérítette ki az illegális bizniszt, és hogy ne egy lábon álljon a "cég", a tejipar mellett monopolhelyzetbe került az üdítőital-gyártásban is.

Persze nem sokkal később őt is lecsukták három évre, de szintén csak az adócsalást tudták rábizonyítani. A tejesüvegeken feltüntetett lejárati dátum viszont jó ötletnek bizonyult, és a mai napig használjuk. Mindazok ellenére, hogy egyes kutatások szerint sokszor félrevezetőek, és százmilliárdokban mérhető az a pazarlás évente. Mert rengeteg olyan terméket kidobunk, ami a dátum szerint elvileg már lejárt, de a gyakorlatban még fogyasztható lenne. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/62675/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?