Blogolj!

Több mint 2000 éves régészeti leleteket találtak a Fekete-tenger mélyén

Nem várt leletre bukkantak brit és bolgár kutatók, ugyanis a világ legrégebbi, teljesen épen maradt elsüllyedt hajójára leltek a Fekete-tenger mélyén.

A 2400 éves görög kereskedelmi hajó kétezer méteres mélységben fekszik a tenger fenekén, oxigénhiányos vízben, ahol akár évezredekig megőrződnek a szerves anyagok - közölték a felfedezés londoni bemutatóján.

Az oldalán fekvő hajónak megvan az árboca, a kormánya; ilyet nem minden nap lát az ember. Ilyen típusú görög kereskedelmi hajót mindeddig csak az antik görög vázákon figyeltek meg - mondta Helen Harr, a Southamptoni Egyetem Tengerrégészeti Központjának archeológusa.

Amikor a hajó felbukkant a lámpa fényében, olyan volt, mintha visszautaztunk volna az időben.

A Guardian írásából az is kiderül, hogy a kutatók szerint ez is egyike lehetett azoknak a kereskedelmi hajóknak, amik a Földközi-tenger régióját kötötték össze a Fekete-tenger partvidékén megtelepült görög kolóniákkal.

A Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project) három éven át kutatott egy 2000 négyzetkilométeres területet a Fekete-tenger mélyén, Bulgária partjainál olyan technológiával, amilyennel korábban csak a nagy olajtársaságok rendelkeztek.

A legszebb az egészben, hogy a kutatók eredetileg a tengerszint alakulását, a szárazföld süllyedését vizsgálták szonárral és mélytengeri robottal, amikor nem várt a régészeti leletekre bukkantak.

Ennek eredményeként összesen 60, különböző korokból való hajóroncsot fedeztek fel, köztük 2400 évesnél is régebbi maradványokat, de azok teljesen szétesett hajókból származtak. A hajók korát szénizotópos vizsgálattal állapították meg.

A nemzetközi csapat munkájáról egy kétórás dokumentumfilm is készült, a kutatási munkálatokban a Southamptoni Egyetemen mellett pedig a Bolgár Tudományos Akadémia, a Bolgár Nemzeti Múzeum és a Bolgár Vízalatti Régészeti Központ is részt vett.

(Borító forrása: aaj.tv)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/62671/pics/lead_800x600.jpg
hajó,régészet,színes világ,történelem,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?