Blogolj!

Ezért nem tudsz ülve aludni!

Dorogi László

Hogyne tudnánk! - vágná rá azonnal jó néhány középiskolás és egyetemi hallgató, de nem véletlen, hogy nem az iskolapadba járunk kipihenni egy nehéz hét fáradalmait.

Szóval lehet ülve aludni, ezt nem is vonjuk kétségbe, de az biztos, hogy ilyen testhelyzetben lehetetlen igazán feltöltődnie az embernek alvás közben. Némi képzavarral élve, ilyenkor elfeküdjük különböző testrészeinket, nem tudunk olyan mélyen aludni mint fekvő helyzetben és egyáltalán nem érezzük kipihentnek magunkat az alvás után.

Természetesen van magyarázat a jelenségre, méghozzá az úgynevezett REM-fázis, ami az alvási ciklusunk egyik nagyon fontos szakasza. Ez a fázis az alvásidő nagyjából 20-25 százalékát teszi ki, ilyenkor elképesztően magas az agy aktivitása, ilyenkor szoktunk például álmodni is. Az REM rövidítés egyébként annyit tesz, hogy rapid eye movement, azaz gyors szemmozgás, ebben az alvásfázisban gyakorlatilag átmenetileg megbénul a testünk, mert az agyunk kikapcsolja a végtagok izomzatát.

És ebből már látható az is, hogy miért nem tudunk ülve pihentetően aludni, hiszen amíg a fenekünkön csücsülünk, a testünk jó néhány izma dolgozik, mint például a hátunk és a nyakunk, hogy megtartsa a testünket és a fejünket. Amikor fekszünk, nem probléma, ha az REM-fázis alatt elernyednek az izmaink, ellenben ülő helyzetben nagyon is, ugyanis ha az agy jelzést kap az egyik testrésztől, ami nincs megfelelően kitámasztva, felriadunk, hogy korrigáljuk azt.

Az pedig már szinte csak "mellékes", hogy ha sokáig ülve aludnánk, megnövelnénk a mélyvénás trombózis esélyét, hiszen minél tovább tartjuk mozdulatlanul, behajlítva lábainkat, annál nagyobb az esély rá, hogy bekövetkezik a baj.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/62265/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?