Blogolj!

Hatezer évvel ezelőtt tuti nem szeretted volna a baracklevet

Dorogi László

Az ősi Kínáig kell képzeletbeli időutazó gépezetünkkel visszarepülnünk, hogy bepillantást nyerjünk az őszibarack sötét, eltitkolt és legkevésbé sem édes múltjába. Tartsanak velünk!

Milyen szép is ma az életünk, hiszen ha arra vágyunk, csak be kell sétálnunk a boltba, tele kell pakolnunk zacskónkat lédús és mézédes őszibarackkal, vagy simán csak le kell emelnünk a polcról a gondosan válogatott gyümölcsökből készülő baracknektárt, na de ez itt most nem a reklám helye. Az ősi Kínában ezeket a műveleteket nem igazán tehették meg az emberek, egyrészt mert a mai értelemben vett boltok fogalmát még nem igen ismerték, másrészt eszük ágában sem volt az őszibarackból gyümölcslevet készíteni. Hogy miért? Mert gyümölcshöz képest meglehetősen pocsék íze volt.

Az őszibarack eredetileg egy apró, cseresznyeszerű és méretű termés volt, méretéhez képest hatalmas maggal és csekély gyümölcshússal. Ahogy azt már említettük, hatezer évvel ezelőtt, Kínában kezdték el termeszteni, Isten tudja mi okból kifolyólag, hiszen a baracknak sós és földes íze volt, tehát még csak véletlenül sem emlékeztetne minket az általunk ismert gyümölcsé ízére.

Az idő előrehaladtával az ember aztán rájött, hogy a természet kincseit saját ízlésvilágára formálhatja, ha elkezdi azokat nemesíteni, s valljuk be őszintén, az őszibaracknak ugyancsak előnyére vált az emberi beavatkozás, ha az ősi kínaiak időutazók lennének, vélhetően megdöbbenten szembesülnének vele, hogy mivé változott a rút kis termésük. Persze, ha csak a kínai konyha ízvilágát idézzük fel magunk előtt, akkor talán azt is beláthatjuk, hogy a sós baracknak is megtalálták bizonyos ételekben a helyét, ahol még csak ki sem lógott a sorból.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/62178/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?