Blogolj!

1995-ben két percen múlt az atomháború

Ragnar Volarus

A kubai rakétaválság túl sokáig nyomasztotta az atomháború rémével a Föld lakosságát. Ennél lényegesen rövidebb ideig tartott egy 1995-ös incidens, ellenben hajszál híján sokkal nagyobb kárt okozott. Egészen pontosan két percen, és az orosz vezetők idegein múlt csupán, hogy a Föld nem változott egy nukleáris sivataggá.

1995. január 25-én egy orosz radarállomáson gyorsan mozgó objektumot észleltek a Barents-tenger fölött, ami az orosz határ irányába tartott. Azt már elsőre is megállapították az oroszok, hogy rakéta, de nem tudták azonosítani, mivel nem kaptak értesítést semmilyen rakétakísérletről. Emiatt azt gondolták, hogy az Egyesült Államok indított nukleáris támadást, mivel az oroszok akkoriban úgy feltételezték, hogy ha az USA támad, akkor Norvégia irányából indítják az akciót.

Túl sok idő nem volt a gondolkodásra, mivel ha egy Trident típusú rakétát egy atom-tengeralattjáróról norvég felségvizekről indítanak, annak mindössze tíz percre van szüksége, hogy elérje Oroszország területét. A rémület pedig csak fokozódott, mikor a rakéta fokozatai a fellövés után pontosan úgy váltak le, mint a Tridenteké, és az útiránya is pontosan Moszkva felé mutatott.

Ekkor ahogy ilyenkor a protokoll diktálja, megérkezett a riasztás az atomkofferre; a bőröndre, amivel Borisz Jelcin orosz elnök azonnal elrendelhette volna a nukleáris ellencsapást. A döntésre pedig túl sok ideje nem volt. Megnyomja a piros gombot, vagy ne? Azon nyomban riadóztatták az orosz tengeralattjáró-parancsnokokat, harckészültséget rendeltek el, és a stratégiai parancsnokságot is értesítették, hogy álljanak készen a nukleáris ellencsapásra. Szerencsére Jelcin kivárt az utolsó pillanatig. 

Szerencsére Jelcin akkor higgadt tudott maradni - Fotó: flickr

Merthogy két perccel a várható becsapódás előtt a rakéta a tengerbe zuhant. A riadót lefújták.

Mint néhány órával később kiderült, a rakétát valóban Norvégiából lőtték fel, de tudományos célból. Az északi fényt akarták tanulmányozni vele. Erről ahogy kell, az orosz kormányt már hetekkel korábban értesítették, de ott valakik elfelejtették továbbítani a hírt a radarállomások parancsnokainak. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/62154/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?