Blogolj!

Ne legyen nyűg a kézmosás

Dorogi László

Minden év október 15-én tartják a kézmosás világnapját, ami az alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet.

No, de miért is van szükség egy újabb butyuta világnapra? Hát azért, mert évente 3 millió(!) gyerek hal meg azért, mert nem mosott megfelelően kezet. Oké, oké, tudom, ez azért erősen le van sarkítva, de azért szögezzük le, hogy sokan nincsenek tisztában a kézmosás jelentőségével. 

A kézmosás világnapját 2007-ben álmodta meg az UNICEF és az ENSZ Gyermekalapja, Magyarország pedig egy évvel később csatlakozott a kezdeményezéshez. Egészen elképesztő adat, de a kezünk egy négyzetcentiméternyi területén is tízmilliónyi baktérium éli gondtalan életét, s bár természetesen ezek közül nem jelent mind veszélyt számunkra, ettől függetlenül nem árt a helyes és rendszeres kézmosás metódusát elsajátítani.

Azt már kicsi gyerekként megtanuljuk szüleinktől, hogy étkezés előtt és után, illemhely használata után meg kell mosnunk a kezünket, de ebbe a kategóriába tartozik minden olyan tevékenység, amely során nagy baciveszélynek tesszük ki tapintó szervünket - ilyen az orrfújás, a takarítás, a cipőpucolás, a nyers hússal való konyhai ügyködés, a sebkezelés, a teli szemetes zsák levitele, vagy az állatsimogatás.

No, de hogyan kell helyesen kezet mosni?

1. Először is vizezzük be a kezünket.

2. A bevizezés után megfelelő mennyiségű szappannal 20 másodpercig kell dörzsölni a kezünk minden részét ahhoz, hogy alapos legyen a tisztítás. Nem szabad megfeledkeznünk az ujjközeinkről és a kézfejről sem.

3. Az alapos öblítés után szárítsuk meg a kezünket. Otthon természetesen a törölköző a megfelelő céleszköz, nyilvános helyen viszont válasszuk a papírtörlőt. És az sem árt, ha a papírtörlőt csak azután dobjuk ki, miután kinyitottuk az illemhely ajtóját kifelé menet.

És akkor jöjjön az ijesztő adat: az UNICEF adatai szerint a fejlődő országokban évente 3 millió gyerek hal meg olyan fertőzésekben, melyek kézmosással megelőzhetőek lettek volna.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/61838/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?