Blogolj!

Tudtad-e, hogy Amerikában egyszer betiltották a szeletelt kenyeret?

Ragnar Volarus

Ahogy sok mindenről, erről is a háború tehetett. Viszont az intézkedés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így mindössze másfél hónapig tartott a tilalom. Mindez a szeletelt kenyér őshazájában, ahol manapság ha szeretnénk egész kenyeret kapni, nincs is olyan könnyű dolgunk, hiszen javarészt csak a kézműves pékségekben kaphatunk ilyet.

Mégis mi volt az ok? A piacra dobás után 15 évvel a kormány betiltotta a szeletelt kenyeret, hiába volt elképesztően sikeres. Claude R. Wickard, az USA mezőgazdasági minisztere 1943. január 18-án hirdette ki a szeletelt kenyér betiltását az egész Egyesült Államokban, a háborús állapotokra hivatkozva.

Több mint egy évvel vagyunk Pearl Harbor után, a csendes-óceáni hadszíntéren tombol a háború, viszont a nyugati frontra éppen csak betették a lábukat az amerikai katonák, Észak-Afrikában. Ekkoriban a szeletelt kenyeret sokkal vastagabb zsírpapírba csomagolták mint a veknit, mivel a szeletelt verzió könnyebben szárad ki, ha levegőt kap. A zsírpapírral pedig spórolni kellett a háborús gazdaság kedvéért.

Szintén a tiltás mellett szólt, hogy a szeletelt kenyér megjelenése jelentősen megemelte a kenyérfogyasztást. Viszont ha betiltják, a fogyasztás visszaesik, ami egyrészt lenyomja a kenyér és a liszt árát, másrészt megkönnyíti a katonaság számára az utánpótlás felhalmozását.

Harmadrészt a szeletelőgépek minőségi acélból készültek, amire a hadiiparnak szüksége volt.

Fotó: todayinhistory.blog

Mindez fejben jól hangzott, ám röpke másfél hónap múlva a tiltást megszüntették. Ekkora kiderült, semmi értelme nem volt az intézkedésnek. Miért?

Zsírpapírból nem volt hiány az amerikai gazdaságban, sőt, a kenyeret gyártó cégek általában több hónapra elegendő csomagolóanyagot tartottak raktáron. A kenyérfogyasztás sem esett vissza, ráadásul az USA-nak akkor már több mint 35 milliárd(!) liternyi liszttartaléka volt felhalmozva. Ez az egész ország két évnyi fogyasztását fedezte volna még úgy is, hogy ezalatt egy szem búzát sem aratnak le a földeken. A kenyérszeletelő gépekhez felhasznált acél pedig csepp volt a tengerben a hadiipar acélfogyasztásához képest.

Ám talán az amerikai háziasszonyok felháborodása lehetett a csúcs, hiszen például a New York Times címlapon közölte a dühödt háziasszonyok leveleit, akik teljesen ki voltak akadva azon, hogy kézzel kell vágniuk a kenyérszeleteket a pirítóshoz és a szendvicsekhez. Így nagyjából 50 napnyi nélkülözés után a minisztérium közölte, hogy 1943. március 8-tól újra legális a szeletelt kenyér. Vivát!

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/61334/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?