Blogolj!

Tudtad-e, hogy a ketchup eredetileg nem is paradicsomból készült?

Dorogi László

Gomba? Dió? Osztriga? Igen, ezek mind kellettek az eredeti, az utánozhatatlan - a valószínűleg nem túl étvágygerjesztő - ketchup elkészítéséhez. Paradicsom? Nem, az nem kellett.

Ahhoz, hogy megértsük, miért kapnak szélütést, szívrohamot, vagy esetleg egyszerre mindkettőt az olaszok, amikor legdicsőbb nemzeti eledelüket, alaposan vissza kell utaznunk az időben.

Közismert tény, hogy az ázsiai ételek egyik legfontosabb alapanyaga a halszósz, amelyet a klasszikus recept alapján a következő módon készítenek: három kiló halhoz egy kiló sót adagolnak, majd ezt a mixet egy hordóba pakolják, hatalmas kövekkel lezárják és hagyják erjedni a halacskákat fél-egy évig. Az erjedési idő leteltét követően egy jellegzetesen erős szagú, sűrű lé folyik ki a hordóból, ez maga a halszósz. Fogadjunk, nem tudják, mi a kínai neve ennek a mártásnak, de én most leszek olyan gáláns és megmondom: kê-tsiap. Ugye most már kezd tisztulni a kép?

A brit és holland kereskedők az 1600-as években kezdtek el üzletelni Délkelet-Ázsiával és természetesen a már említett halszósz is meghódította európai ízlelőbimbóikat, ezért hát megpróbálták hazatérvén reprodukálni a terméket - inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az európai halszósz elkészítéséhez Angliában például szardellát használtak, de az apró hal mellett volt ebben a szószban minden más: például gomba, dió, osztriga és különféle fűszerek. A korabeli leírások szerint ez a cucc - ne bántsuk meg a mai ketchupokat - sötétbarna színű, sűrű szósz volt és paradicsomot még csak véletlenül sem tartalmazott.

A paradicsom alapanyagként először az 1800-as évek elején bukkant fel, eleinte pépesítve, némi brandyvel keverve, no meg erősen fűszerezve készítették el belőle a ketchupot. Ez azért is volt fontos lépés a világ paradicsomtörténelmében, mert ezzel az eljárással az aránylag rövid paradicsomszezon után gyorsan megromló alapanyagot akár egy évig is el lehetett tartani. Az már más kérdés, hogy a tartósításhoz és a jellegzetes piros szín megőrzéséhez mit használtak... akadtak olyanok, akik például kátrányt.

A ketchup végleges, paradicsomos formáját egy bizonyos Henry J. Heinz alkotta meg 1876-ban, s a legnagyobb újítást azzal lépte meg, hogy a paradicsomos, fűszeres alaphoz jókora mennyiségű ecetet kevert, majd a savanyú ízt cukorral kompenzálta. Az ecet kulcsszerepet játszott abban, hogy megoldódjon a káros anyagokkal való tartósítás problémája, ezzel együtt pedig sokkal jobb minőségű ketchupot tudtak előállítani.

Ja, és hogy miért pikkelnek az olaszok a ketchupos pizzára? Miért ne tennék, amikor egy kínai-angol-amerikai szósszal gyalázzuk meg minden egyes alkalommal a legbecsesebb nemzeti étküket?

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/61339/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?