Blogolj!

Döbbenetes, hogy mit művel a természet a Föld legfagyosabb pontján

Ahol a jég az úr. És ezt nyugodtan lehet is szó szerint venni, ugyanis az Antarktisz nem épp kellemes időjárásáról ismert. És hogy milyen akár -80 fokos hidegben létezni? Ez szerencsére nem titok már.

Számtalan dokumentumfilm készült már a szélsőséges időjárással rendelkező helyekről, de sokkal jobb úgy okosodni, ha ezt játékosan tesszük. Ebben segít Cyprien Verseux asztrobiológus, aki a világ legtávolabbi tudományos bázisán dolgozik: a Concordia állomáson, az Antarktiszon. Még a Föld felett 400 km-re lévő Nemzetközi Űrállomás is közelebb áll a civilizációhoz, mint ez a hely, ami mélyen a legelszigeteltebb terület a Földön.

Verseux ha épp nem a minták gyűjtésével foglalkozik, akkor blogot ír, amin keresztül bemutatja, hogy milyen is az élet egy olyan helyen, ahol nem ritka a -80 ° C hőmérséklet sem. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy a fiatal tudós épp a bolygó leghidegebb helyén van.

Ebből következik az, hogy az olyan hétköznapi dolgok, mint például az evés, kimondottan nehézkessé és meglehetősen szórakoztatóvá válik a szélsőséges környezeti hatások miatt.

Kilenc hónapig tart a tél.

 A levegő rendkívül száraz és oxigénhiányos.

Jelenleg 13 ember tartózkodik az állomáson, köztük technikusok, tudósok, szakács és orvos.

Annak ellenére, hogy elég barátságtalan vidék, vannak előnyei is. A csillagászok ki is használják ezt a területet, nem is kell magyarázni, miért.

Illetve az emberi alkalmazkodást is tanulmányozzák a szélsőséges időjárás miatt.

(forrás: boredpanda.com)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/61241/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?