Blogolj!

Legyél résen: pusztító influenzajárvány fenyeget!

Szakértők szerint egy közönséges influenzajárvány lehet a következő, az emberiséget megtizedelő betegség.

Kiszolgáltatottabbak vagyunk az influenzával szemben, mint valaha – erre hívják fel a figyelmet a szakemberek, akik egyúttal ismét tanácsolják, aki teheti, oltassa majd be magát az influenza ellen.

Ez a jellemzően késő ősztől kora tavaszig zaklató betegség ma már szinte mindennapjaink része, de történelmi tényszerűség, hogy az emberiség egyik legsúlyosabb járványát is ez a vírus okozta. 1918-ban néhány hónap alatt emberek százezreivel végzett. A Föld lakóinak 2-4 százalékát fertőzte meg az influenza első ismert típusa, és 1-2 százalékát meg is ölte.

Különösen hangzik, de igaz: annak ellenére, hogy az elmúlt évszázadban az orvostudomány óriási fejlődésen ment át, manapság sokkal védtelenebbek vagyunk egy világméretű influenzajárvánnyal szemben, mint száz évvel ezelőtt. Ez arra vezethető vissza, hogy a járványok ott terjednek a legjobban, ahol viszonylag kis helyen rengeteg ember tömörül össze. A Föld mai lakossága több mint háromszorosa a száz évvel ezelőttinek, és rengetegen zsúfolódnak össze a nyomornegyedekben, azoknál alig jobb körülmények között vagy többmilliós világvárosokban. A vírusoknak így több lehetőségük van emberről emberre vándorolva egyre hatékonyabbá, ellenállóbbá válni, fertőzni és pusztítani.

Az emberek nagy száma mellett az állatok túltenyésztése is komoly gondot okoz. Mai tudásunk szerint a már említett, 1918-as spanyolnátha kórokozója is egy madárvírusból alakulhatott ki, és a madárinfluenza, illetve a különféle mutációk most is évről évre fenyegetnek. Szintén problémát jelent az influenza esetén a viszonylag alacsony átoltottsági arány, no meg az, hogy a jelenleg elérhető vakcinák csupán szezonális védettséget biztosítanak.

A kutatók egy hatékonyabb, univerzális influenzavakcina kifejlesztését sürgetik, amely a lehető legtöbb vírustörzs kombinációját tartalmazza. Fontos lenne megelőzni a bajt, mert sok egészségügyi szakember figyelmeztet: minden valószínűséggel egy közönséges influenzajárvány lesz a következő, az emberiséget megtizedelő betegség.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/60850/pics/lead_800x600.jpg
influenza,színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?