hirdetés
Blogolj!

A magyar lakosság negyede érintett valamilyen mentális problémában

Dorogi László

Magyarországon az antidepresszánsokból és az ehhez hasonló gyógyszerekből 11 millió doboz fogy el évente, a regisztrált betegek száma pedig több mint 700 ezerre tehető. Ami aggasztóbb, hogy ennél lényegesen többen szenvednek mentális betegségtől, úgy, hogy nem is tudnak róla.

AZ ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint 2017-re a depresszió vált a világ vezető betegségokává, de a WHO már évekkel ezelőtt is azt állította, hogy 2030-ra a depresszió lesz a legnagyobb egészségügyi probléma a világon - így hazánkban is. Amíg 1952-ben a Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve 106 mentális betegséget különböztetett meg, addig ez a szám 2013-ra 297-re ugrott és folyamatosan emelkedik. Ezzel együtt csupán az egészségügyi kiadások mindössze három százalékát fordítják mentális betegségek kezelésére világszerte, ami összefüggésben áll a mentális betegségek kezelését érintő problémák gócpontjával, a mentális zavarok köré épített stigmákkal.

Epidemiológiai kimutatások kimutatták, hogy a magyar lakosság negyede küzd, vagy küzdött már élete során valamilyen mentális betegséggel, ami jól rávilágít arra a tényre, hogy a probléma rengeteg embert érint. A mentális betegségek körüli tabuk szertefoszlatásában az elmúlt években hatalmas szerepet játszottak azok a nemzetközi hírességek, akik sorozatosan álltak elő korábban eltitkolt mentális betegségeikkel, de a sajtónyilvánosság elé álló véleményformálók mellett fontos szerep jut a kisebb, alulról szerveződő kezdeményezéseknek is.

Bár Magyarországon kevés epidemiológiai kutatás készült, ezekből az derül ki, hogy a mentális zavarokkal küzdő emberek és a kezelésben részesülő személyek száma között elég nagy szakadék tátong, ami azt jelenti, hogy viszonylag sok mentális problémától szenvedő ember nem jut el az ellátásig, de azok akik segítségért folyamodnak is arról számolnak be, hogy a pszichiátriai kezelés alatt állás ténye is elég ahhoz, hogy azonnal elveszítsék hitelüket ismerőseik körében, mert azonnal negatív sztereotípiák tömkelegét aggatják rájuk. Egy 2010-es felmérés arról számolt be, hogy a magyarok többsége azt sem tudta például, mi az a pszichoterápia, ez a tudatlanság pedig elsősorban szintén a mentális betegségek stigmatizálásában gyökerezik, mert ebben a szégyenérzettől megbénított diskurzusban sem a probléma felismeréséig, sem a segítségkérésig nem jut el a betegek jelentős hányada.

Az Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium által publikált 2011-es kutatás viszonylag széles körben, összesen 30 európai ország 514 millió lakosára vonatkozva mérte fel a 27 vizsgált mentális betegségben való érintettséget. Az adatok szerint az európai népesség több mint egy harmada (38,2 százaléka) szenved olyan mentális zavarokban, mint a szorongás, az alkoholizmus, a depresszió vagy a pszichoszomatikus betegségek.

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-én emlékeznek meg a Lelki Egészség Világnapjáról. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség javításának elősegítése céljából. A lelki egészség világnapjának célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állításával.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/61197/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?