Blogolj!

Személyes szerzeteseket tartottak kerti törpeként az angol arisztokraták

Dorogi László

A furcsa szokás a tizennyolcadik századi Angliában a gazdagok önkifejezésének bizarr megnyilvánulásának számított, ehhez egy ókori hagyományt forgattak ki teljesen magából.

Valljuk be, nem sok ijesztőbb dolog létezik a kerámiából, esetenként fából készült kerti díszként funkcionáló kerti törpéknél, azt viszont kevesen tudják, hogy ennek a rémisztő mániának történelmi eredete is van.

A Római Birodalomban Hadrianus császár egy remetelakot építtetett magának személyes használatra, majd néhány évszázaddal később IV. Piusz pápa is hasonlóképpen cselekedett. A lak nem szolgált semmi másra, minthogy a magas rangú személyiségek elvonulhassanak egy kicsit a külvilág zaja elől, ám a 18. századi angol arisztokraták már teljesen másképp értelmezték a remetelak fogalmát.

Az angol hülyék - vagy hülye angolok, kinek hogy tetszik - azért adtak fizetést embereknek, hogy szerzetesnek öltöztetve, kis házikókban, bizonyos esetekben barlangokban éljenek telkükön remeteként. Az élő kerti törpéket amolyan eltorzított komornyikként tartották udvarukban, csengővel szólították őket magukhoz. A kényszerremetékkel még szerződést is kötöttek, amely hét hónapra szólt, ezen időszak alatt nem vághatták le a hajukat, nem fürödhettek és nem is beszélhettek senkivel.

A néhány évszázadon túl azért akad néhány eltérés a remetelak fogalma között, nemde? A "profi szerzetesek" csak férfiak lehettek és évi 400-600 fontot kerestek azzal, ha betartották a furcsa szabályokat. A szerencsésebb remeték esetenként még pincérnek is felcsaphattak, bort szolgáltak fel az arisztokratáknak kerti piknikeken.

A szokás nem csak a Brit-szigeteken, hanem Európában is elterjedt, mert az arisztokraták úgy gondolták, hogy nincs jobb eszköz ahhoz, hogy vallásos elhivatottságukat személyes szerzetesekkel prezentálják. Éppen ezért csupán néhány tárggyal rendelkezhettek az élő kerti törpék, egy kis szőnyeg, egy homokóra és egy Biblia volt minden vagyonuk.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/61108/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?