hirdetés
Blogolj!

A csúnya embereknek is van védőszentjük

Ragnar Volarus

A katolikus egyház hivatalosan 810 szentet tart számon. Mindegyiküknek van hivatalos ünnepnapja és akár több olyan embercsoport is, akik a védőszentjükként, patrónusukként tisztelik őket.

Természetesen néhányat kapásból is fel tudunk sorolni. Ott van például, sárkányölő Szent György, a pár éve szentté avatott II. János Pál Pápa, és ne feledkezzünk meg Szent István királyunkról se! Van persze közöttük számtalan olyan is, akikről csak a teológusok tudják, kik voltak, és miért avatták szentté őket. Most valakit bemutatunk ezek közül, a csúnya emberek védőszentjét, Sebourg-i Szent Drogót.

Drogo (más írásmódján: Dreux vagy Druon) a mai Franciaország területén élt a 12. században. Hiába született nemesi családba, szegénynek nem igazán volt csodás gyerekkora: anyja belehalt a szülésbe, a neveltetésének központi motívuma pedig az volt, hogy ezért ő a felelős, és vezekelnie kell. Tizennyolc esztendős volt mikor édesapja is meghalt, ő pedig a gazdag flamand nemesi család örököseként a teljes vagyonát az egyháznak adományozta és zarándoknak állt.

Tíz alkalommal zarándokolt el Sebourg városából Rómába, ami nagyon komoly túra, hiszen a távolság 3000 kilométer oda-vissza, nem beszélve arról, hogy útközben ott a teljes Alpok.

Minden bizonnyal utazásai során szedett össze egy makacs betegséget, ami egész életére rettentően elcsúfította az arcát és a testét. Drogo annyira eldeformálódott, hogy a templomban, ahol szolgált, külön cellát építettek neki, hogy ne lássák meg a helyiek, akiket elrettentett a templomtól a kinézete. Ebben a cellában élt remeteként 40 évig, kizárólag vízen és árpán. 1186. április 16-án hunyt el, ezt azóta is hivatalos ünnepnap Sebourg városában. 

És hogyan lett szent? Hiszen a katolikus egyházban a szentté avatáshoz alapvetően szükséges, hogy az illetőnek legyen lehetőleg több, dokumentált csodatevése. Szent Drogo esetében ez a bilokáció képessége volt: többen állították, hogy látták őt a földeken dolgozni, ezzel egy időben pedig mások a vasárnapi szentmisén részt venni, még a megcsúnyulása előtti időkben. Ezt a csodát egyébként több katolikus szentnél megfigyelték.

Hogy Drogo miért lett éppen a csúnya emberek védőszentje, az teljesen érthető. Hiszen azt üzeni, hogy ne a külsővel törődjünk, és szeressük azokat a felebarátainkat is, akik kevesebbet kaptak az Úrtól a szépségből. Ezt a tanítást egyébként hittársai 40 éven át nem nagyon követték.

Ám Drogo nem csupán a csúnya emberek védőszentje. Mert ő a hivatalos védőszentje a birkapásztoroknak, a testi és szellemi fogyatékossággal élőknek, a süketeknek, a némáknak, az árváknak, és figyelem, a kávéház-tulajdonosoknak is!

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/60802/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?