Blogolj!

Szadista kínzás a kamaszokat reggel iskolába küldeni!

Dorogi László

Te is gimnazista vagy? Úgy érzed suliba menet, mintha be lennél altatózva és legszívesebben visszabújnál az ágyba? Eláruljuk, hogy ez teljesen természetes!

Ki ne emlékezne még azokra a szörnyű, kora reggeli ébredésekre, amikor semmi másra nem vágytunk egy húzósnak ígérkező iskolai nap előtt, mint hogy még egy kicsit, meg még egy kicsit visszabújjunk az ágyba. Ezt az érzést sokan felnőtt korunkban sem vagyunk képesek magunk mögött hagyni, azonban a kamaszoknak jóval nehezebb dolga van.

A témával kapcsolatban David K. Randall egy egész könyvet írt tele okosságokkal, amelyben kifejti, mennyire káros következményei lehetnek a fiatalkori alvásmegvonásnak és kialvatlanságnak, mind társadalmi, mind pszichológiai, mind érzelmi szempontból. Persze most joggal vághatnánk rá, hogy feküdjenek le korán a gyerkőcök, de a dolog nem ilyen egyszerű.

Randall rávilágít, hogy a pubertás idején a szervezet cirkadián ritmusa, magyarul a szervezet belső órája teljesen összezavarodik, három órával állítja magát előre, ami azt jelenti, hogy hiába kényszerítik ágyba a lurkókat a szigorú szülők legkésőbb tízkor, ez tulajdonképpen szembe megy a biológia törvényeivel. A serdülőkorúak agya ugyanis körülbelül este tizenegy óra körül kezdi el termelni a melatonin nevű anyagot, ami az alvást szabályozó hormon és a hormontermelés bizony még napkelte után is folytatódik.

A melatonin pedig bizony álmosságot okoz, ezért a tinédzserek úgy botorkálnak az iskolába, mintha bealtatózták volna őket, csakhogy ezt a kábító szert a saját szervezetük állítja elő. Ezért van az, hogy a kamaszkorú gyerekek sosem képesek kipihenni magukat, hiszen abban az időpontban, amikor elindulnak suliba a szervezetük még igényelné az alvást, de amikor már ágyba kényszerítik őket, akkor még nem. Most, hogy megvizsgáltuk ezt a folyamatot, máris láthatjuk, micsoda kínzás a diákokat arra kényszeríteni, hogy reggel nyolckor már frissen és üdén, feszült figyelemmel szívják magukba a tudást a suliban

Randall tanulmányából az is kiderül, hogy a kora reggeli iskolakezdés azokból az időkből ragadt ránk, amikor a fiataloknak iskola után még dolgozniuk kellett, vagy segédkezni a családi gazdaságban, ezért a kamaszok cirkadián ritmusa csak a 20. században jelentkezett először problémaként. A suli utáni munkát felváltották a szakkörök, zenetanulás, edzés stb., de az iskolakezdés időpontja valljuk be, még mindig fájóan korai.

Márpedig egy kialvatlan agy nagyságrendekkel kevésbé fogékony, így hát hiába mennek a tinédzserek zombiként az iskolába, a fáradtság miatt nem sok információt tudnak befogadni.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/60768/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?